STRONA GŁÓWNA

29 maj 2011



Tiramisu z owocami

No dobrze, może nie jest to klasyczne podejście do tematu... Uproszczony przepis na tiramisu, a do tego jeszcze owoce. Nie przepadam za skomplikowanymi deserami, może brakuje mi trochę cierpliwości. Moje tiramisu jest kwintesencją prostoty, nie może się nie udać!



Składniki:

  • Ser mascarpone 250g
  • Śmietanka kremówka 220g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki kawy
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 160g biszkoptów (kocie języczki)
  • 2/3 szklanki borówek amerykańskich
  • 150g truskawek
  • 1 łyżka kakao
  • kilka listków świeżej mięty (do przyozdobienia)

Przygotowania:

Przygotuj kawę, do ostudzonej dodaj likier - wymieszaj. Przygotuj masę do ciasta. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) przekładaj ją do naczynia z mascarpone (zanim zaczniesz dodawać bitą śmietanę, lekko utrzyj ser) i delikatnie mieszaj na jednorodną masę.

Biszkopty maczaj w kawie z likierem i układaj w naczyniu na ciasto (ja użyłam prostokątnego - łatwiej wtedy ułożyć biszkopty). Biszkopty powinny do siebie przylegać. Na warstwę kocich języczków połóż połowę masy śmietanowej i rozsmaruj równo. Następnie układaj warstwę owoców (truskawki wypłucz wcześniej i pokrój na kawałki). Ja całość borówek pozostawiłam do ułożenia na wierzchu deseru.



Po warstwie owocowej, znowu układaj warstwę biszkoptów (tak jak wcześniej, maczając je w kawie z likierem). Kocie języczki przykryj warstwą śmietanową, rozrzuć na wierzchu deseru owoce i oprósz całość przesianym przez drobne sitko kakao. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami mięty.



2 komentarze:

  1. to jest takie cudne, takie słodkie. klasyczne tiramisu nigdy mnie nie zachwycało (smakowało, ale bez ochów i achów), a na to Twoje już od samego patrzenia mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne - chce się i robić i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń