Tarta z kremem waniliowym i truskawkami
Kolejny przepis na deser truskawkowy. Tym razem proponuję tartę. Największym jej atutem (poza pachnącymi latem truskawkami, oczywiście :)) jest krem waniliowy na bazie prawdziwej wanilii. Delikatny i lekki przypomina smak dzieciństwa i prawdziwych lodów waniliowych, które przygotowywała Mama :)
Składniki:
- 125g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- ok. 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 40g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 120ml śmietanki kremówki
- ok. 300g truskawek
- czekolada do posypania tarty
Przygotowania:
Przygotuj ciasto na tartę. Utrzyj masło i cukier. Dodaj jajko i dalej ucieraj na jednorodną masę. Dodaj mąkę. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Przygotuj krem waniliowy. Żółtka, cukier puder (z 40g cukru odłóż ok. 1 łyżkę, którą zagotujesz z mlekiem) i mąkę kukurydzianą ubij mikserem. Zagotuj w garnku mleko, ziarenka wanilii oraz łyżkę cukru (wymieszaj składniki). Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnij garnek z ognia. Bardzo powoli (małym strumieniem) zacznij dolewać waniliowe mleko do mieszanki żółtek, cukru i mąki kukurydzianej, cały czas mieszając masę! Gładką masę ponownie przelej do garnka, i gotuj na wolnym ogniu. Podczas gotowania mieszaj masę od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć, mieszaj masę, a po chwilii ściągnij z ognia. Następnie przetrzyj masę przez sitko i odłóż, aby ostygła.
Po ok. 30 min. wyjmij ciasto na tartę z lodówki i rozwałkuj. Tartę przełóż do odpowiedniej formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem) i "dopasuj" (wystające brzegi ciasta odetnij). Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 25 minut (upieczone ciasto powinno być złociste). Odłóż tartę, aby wystygła.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem i dodaj do ostudzonego kremu waniliowego (dodawaj stopniowo, po 1 łyżce ubitej śmietanki, mieszając krem). Gotowy krem przełóż na ostudzone ciasto. Na kremie układaj pokrojone na pół truskawki. Całość oprósz posiekaną czekoladą (w ilości dowolnej ;)). Tartę włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Idealna tarta na lato - lekka i owocowa.
OdpowiedzUsuńDziękuję! No i oczywiście zgadzam się w 100% ;)
OdpowiedzUsuńmożna ją zrobić bez mąki kukurydzianej????
OdpowiedzUsuń