Sałatka z młodych warzyw z dressingiem sezamowo-paprykowym
Czas nowalijek nadszedł - polecam więc coś wyjątkowo świeżego i wyjątkowo kolorowego. Być może długa lista składników trochę odstrasza, ale jestem przekonana, że fani sałatek, którzy zdecydują się na przygotowanie poniższej, będą zadowoleni :)
Składniki:
- 80g sałaty radicchio
- 80g młodego szpinaku
- 80g sałaty lodowej
- 3 ogórki gruntowe
- 3 młode marchewki
- 1/2 pora (biała część)
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- papryka peperoni
- 1 łyżka posiekanych orzeszków piniowych
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Wypłucz sałatę i przełóż do miski. Ogórka podziel na cienkie paski (wytnij nasiona - do sałatki wykorzystasz jedynie twardą część ogórka). Pora pokrój w cienkie krążki. Marchew obierz i pokrój w cienkie paski (podobnie, jak ogórka). Paprykę peperoni pokrój w cienkie okręgi lub paski. Dodaj wszystkie warzywa do sałaty.
Przygotuj dressing - wymieszaj w małym słoiczku orzeszki piniowe, paprykę w proszku, czosnek (posiekany drobno) oraz mokre składniki, tj. olej sezamowy, sos sojowy i wodę.
Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem i posyp świeżo uprażonymi ziarnami sezamu.
Korzeń lotosu na sposób indyjski
W wielu książkach z przepisami kuchni azjatyckiej korzeń lotosu przewija się jako pikantna przystawka. Trochę przypadkiem znalazłam mrożony okaz w sklepie Kuchnie Świata - oczywiście nie mogłam się oprzeć...
Składniki:
- 300g korzenia lotosu (oczyszczony, obrany - ja kupiłam gotowy do dalszej obróbki, w postaci mrożonej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 40g mąki gram
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (prażone ziarna, dokładnie rozgniecione w moździerzu na proszek
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Korzeń lotosu (po rozmrożeniu) pokrój w plastry grubości ok. 1cm. Gotuj go przez ok. 15 minut - powinien być lekko miękki (al dente). Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj mąkę. Smaż przez ok. 3 - 5 minut cały czas mieszając (uważaj, aby nie przypalić mąki). Dodaj na patelnię przyprawy w proszku - garam masala, chili, kolendrę i kmin rzymski. Następnie dodaj na patelnię korzeń lotosu, oprósz solą i pieprzem i smaż całość przez kilka minut, aż będzie złociste i lekko chrupiące.
Przed podaniem przystawkę posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Wyglada to tak apetycznie i niesamowicie.. brak słów :D
OdpowiedzUsuńTa sałatka mnie oczarowała. Stuprocentowe trafienie w moje kubki smakowe!
OdpowiedzUsuńswietana salata i juz mi smakuje nawet na odleglosc:)
OdpowiedzUsuńladne masz sztucce do salaty:)
A ja bym z chęcią schrupała ten korzeń lotosu ;). G.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni na stole często goszczą różne sałaty oraz sałatki, więc na pewno nie omieszkam sprawdzić powyższego przepisu :). Sałaty przygotowuję przy pomocy zestawu specjalnych sztućców, które swego czasu kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Często do sałaty dodaję grzanki czosnkowe, nadające jej jeszcze lepszy smak.
OdpowiedzUsuń