Szparagi z grilla
Zielone szparagi uwielbiam pod każdą postacią. Poniżej bardzo prosty przepis na grillowane szparagi. Podałam je owinięte w wędzony boczek, jednak marynowane w sposób, który opisuję poniżej, doskonale smakują też same.
Składniki:
- 400g zielonych szparagów (najlepsze są oczywiście te cieniutkie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- ok. 8 plastrów boczku wędzonego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Szparagi wypłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie przełóż szparagi na głęboki talerz, skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj warzywa z marynatą.
Przygotuj "wiązanki" szparagów - szparagi (po kilka sztuk) obwijaj wędzonym boczkiem. Każdą porcję przewiąż szczypiorkiem, możesz również nałożyć na szparagi krążki cebuli.
Grilluj szparagi tak długo, aż staną się lekko rumiane i al dente, a boczek złocisty. Podawaj koniecznie gorące!
Jak już wspomniałam, ten weekend stanowił dla mnie wstęp do wakacji. Spacery, słońce, zapach gorącego powietrza i skoszonej trawy... Mały I. stwierdził, że pompowany basenik wypełniony wodą jest tym miejscem, w którym spędzi całą niedzielę. Piskom i pluskom nie było końca :)
Mały I. szalał ze szczęścia - po pierwsze na widok dzieci bawiących się radośnie w parku, a po drugie na widok wspaniałej soczystej trawy, stokrotek i dmuchawców (radość swą wyrażał nieokiełznanym krzykiem, przy okazji próbując pożreć wszytko, co zielone i co akurat dostało się w jego łapki).
wspaniale danie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia! I jakie piękne dmuchawce - u mnie też dziś występują;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podane szparagi!
Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo fajne te szparagi, samo zdjęcie zachwyca, a co dopiero by było gdybym mogła ich skosztować!:)
OdpowiedzUsuń