Risotto z pancettą i zielonym groszkiem
Lubię proste potrawy. Mam tu na myśli nie tylko kwestię przygotowania, lecz również kompozycji smaków. Moje risotto łączy w sobie zaledwie kilka wyraźnych akcentów. Wysokiej jakości pancetta, aromatyczna szałwia i czosnek - te elementy w głównej mierze definiują danie. Jeśli składniki są dobrej jakości, nic więcej nie potrzeba.
Składniki (4 porcje):
- 200g ryżu na risotto (Arborio)
- ok. 160g pancetty (lub wędzonego boczku)
- 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 łyżki posiekanej szałwii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 150ml białego wytrawnego wina
- ok. 1l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól i pieprz
Przygotowania:
Pancettę pokrój w drobną kostkę (o boku ok. 5mm). Cebulę również pokrój w kostkę, czosnek, szałwię i natkę pietruszki posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj pancettę i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj ryż i oprósz całość solą. Smaż składniki, aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlej na patelnię białe wino, wymieszaj składniki i gotuj przez chwilę, tj. do momentu, aż alkohol odparuje.
Na oddzielnej patelni podsmaż posiekany czosnek i dodaj do ryżu wraz z posiekaną szałwią. Wlej na patelnię część wywaru warzywnego (tak, aby zakrył ryż). Gotuj risotto na wolnym ogniu. Podczas gotowania co jakiś czas dolewaj wywaru (w miarę jak ryż absorbuje płyn) - czynność tę powtarzaj ok. 3-4 razy. Ugotowane risotto powinno być al dente.
W międzyczasie ugotuj zielony groszek w osolonej wodzie.
Kiedy ryż będzie ugotowany, a danie uzyska aksamitną, kremową konsystencję, ściągnij patelnię z ognia, dodaj do risotto groszek, posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę masła. Oprósz danie świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
Aha, spacer w końcu wypalił :)
Oj, bardzo by mi takie risotto smakowalo - ma w sobie wszystko to, co lubie!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań! I do tego koniecznie starty ser :)
OdpowiedzUsuń