STRONA GŁÓWNA

16 maj 2011



Szaszłyki z klopsikami cielęcymi i pieczarkami

... Były pstrągi z nadzieniem pietruszkowo-czosnkowym zawijane w boczek, szaszłyki z krewetkami i kostkami tymiankowych ziemniaków, skrzydełka kurczaka marynowane w domowym sosie barbecue, dużo zieleniny... Były też szaszłyki z klopsikami cielęcymi - przepis poniżej:



Składniki:

  • 400g mielonego mięsa cielęcego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki tymianku (świeży lub suszony)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ok. 30 bardzo małych pieczarek
  • czerwona papryka
  • oliwa z oliwek (6-7 łyżek, w tym ok. dwie łyżki do skropienia szaszłyków
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowania:

Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, tymianek (1 łyżka), ocet balsamiczny, starty parmezan i posiekany czosnek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a następnie formuj małe klopsiki (wielkości małej pieczarki). Klopsiki powinny być dosyć zwarte (aby nie rozpadały się przy grillowaniu). Klopsiki posyp tymiankiem (ok. 1 łyżka).

Wymyj pieczarki i paprykę. Paprykę przekrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój na cząstki wielkości ok. 2x2cm. Pieczarki i paprykę możesz oprószyć lekko solą.





Na patyczki do szaszłyków nadziewaj paprykę, następnie na przemian pieczarki i klopsiki, na końcu ponownie paprykę. Szaszłyki skrop delikatnie oliwą z oliwek.

Grilluj szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony (powinny być pięknie zarumienione). Możesz je podać np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.



Mały I. z piłką radził sobie doskonale :) Strzelił 5 bramek, lecz zachował przy tym wrodzoną skromność i całą sytuację podsumował niewinnym uśmiechem ;)

2 komentarze:

  1. Mmmm, wyglądają obłędnie. Muszę spróbować takich. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Uważam, że warto wypróbować ten przepis. Sezon grillowy w pełni :)

    OdpowiedzUsuń