Szaszłyki z klopsikami cielęcymi i pieczarkami
... Były pstrągi z nadzieniem pietruszkowo-czosnkowym zawijane w boczek, szaszłyki z krewetkami i kostkami tymiankowych ziemniaków, skrzydełka kurczaka marynowane w domowym sosie barbecue, dużo zieleniny... Były też szaszłyki z klopsikami cielęcymi - przepis poniżej:
Składniki:
- 400g mielonego mięsa cielęcego
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki tymianku (świeży lub suszony)
- 2 łyżki startego parmezanu
- ok. 30 bardzo małych pieczarek
- czerwona papryka
- oliwa z oliwek (6-7 łyżek, w tym ok. dwie łyżki do skropienia szaszłyków
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, tymianek (1 łyżka), ocet balsamiczny, starty parmezan i posiekany czosnek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a następnie formuj małe klopsiki (wielkości małej pieczarki). Klopsiki powinny być dosyć zwarte (aby nie rozpadały się przy grillowaniu). Klopsiki posyp tymiankiem (ok. 1 łyżka).
Wymyj pieczarki i paprykę. Paprykę przekrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój na cząstki wielkości ok. 2x2cm. Pieczarki i paprykę możesz oprószyć lekko solą.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj paprykę, następnie na przemian pieczarki i klopsiki, na końcu ponownie paprykę. Szaszłyki skrop delikatnie oliwą z oliwek.
Grilluj szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony (powinny być pięknie zarumienione). Możesz je podać np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Mały I. z piłką radził sobie doskonale :) Strzelił 5 bramek, lecz zachował przy tym wrodzoną skromność i całą sytuację podsumował niewinnym uśmiechem ;)
Mmmm, wyglądają obłędnie. Muszę spróbować takich. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Uważam, że warto wypróbować ten przepis. Sezon grillowy w pełni :)
OdpowiedzUsuń