Pierożki z kurkami i tymiankiem zapiekane w sosie pomidorowym
A. wrócił do domu wyjątkowo wcześnie. Zmiana pracy mu służy :) Ja jeszcze na urlopie, więc wakacyjny nastrój mnie nie opuszcza. Mały I. zrobił sobie dzisiaj dłuższą drzemkę, miałam więc szansę przygotować kolację na spokojnie :) Zazwyczaj nie mam cierpliwości do pierogów, ale pomysł, który wpadł mi do głowy dzisiejszego ranka, dość entuzjastycznie nastawił mnie do całej tej akcji...
Składniki:
- 200g mąki
- 1 jajko
- sól
- ok. 70ml ciepłej wody
- 300g kurek (świeże lub mrożone)
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 150ml białego wytrawnego wermutu
- 1 łyżka masła
- 300ml pomidorów posiekanych z puszki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki śmietany
- 80g startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, dodaj wodę i sól - zagnieć luźne ciasto. Podziel je na kawałki i odłóż na bok przykryte ściereczką.
Przygotuj nadzienie. Grzyby opłucz i pokrój dosyć drobno. Posiekaj cebulę, czosnek (2 ząbki) i papryczkę. Na patelni rozgrzej oliwę - w pierwszej kolejności smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kurki, smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, papryczkę i posiekany tymianek - smaż chwilę i dodaj wermut. Kiedy alkohol odparuje, dodaj musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj masło i odstaw nadzienie do wystygnięcia.
Rozwałkuj kawałki ciasta (tak cienko, jak na klasyczne pierogi) i wykrój z niego kwadraty o boku ok. 10cm. Na każdym kawałku układaj po łyżeczce nadzienia i formuj sakiewki (jak na zdjęciu powyżej). Pierożki gotuj w osolonej wodzie - wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj po chwili, od wypłynięcia na powierzchnię.
Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oliwy i smaż posiekany czosnek (2 ząbki). Po chwili (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił) dodaj pomidory w puszce. Dopraw je bazylią, cukrem, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10min.
Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Dodaj śmietanę, lekko zamieszaj. Wkładaj do sosu pierożki. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 10min. Tuż przed końcem pieczenia posyp danie startym parmezanem. Pierożki podawaj prosto z piekarnika (lepiej brzmi prosto z pieca ;)), możesz je przyozdobić świeżą bazylią.
Smacznego :)
Rewelacyjnie wyglądają...a u mnie kurki w zamrażalniku...będzie sie działo:)
OdpowiedzUsuńjakie piękne :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, bardzo kuszące.Chętnie poczęstowałabym się takim obiadem.
OdpowiedzUsuńDziękuję, robienie zdjęć sprawia mi tyle samo przyjemności, co gotowanie :)
OdpowiedzUsuń