Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym
Bardzo lubię dania z sezonowych produktów - mam wrażenie, że bardziej smakują, ponieważ są dostępne tak krótko (trzeba czekać na nie cały rok). Korzystając więc z dobrodziejstw obecnej pory roku, przygotowałam danie z botwiny. Do placuszków dodałam trochę fety, orzeszków piniowych. Sos koperkowo-czosnkowy jest doskonałym uzupełnieniem, a świeży, drobny szczypiorek dodaje placuszkom uroku :)
Składniki (ok. 10-12 placuszków):
- ok. 120g liści botwiny (z całymi łodygami)
- 5 łyżek śmietany
- ok. 100g sera feta
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól i pieprz
Przygotowania:
Botwinę wypłucz i posiekaj (dość grubo). Dodaj do niej śmietanę, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe i mąkę. Oprósz pieprzem (nie musisz solić placuszków, ponieważ feta jest słona) i dokładnie wymieszaj składniki.
Przygotuj sos koperkowo-czosnkowy. Wymieszaj jogurt naturalny, posiekany koperek i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Formuj z masy botwinkowej małe placuszki (o średnicy ok. 4-5cm). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placuszki z każdej strony (na średnim ogniu) do momentu, aż będą lekko złociste.
Placuszki podawaj na ciepło (prosto z patelni) razem z dressingiem koperkowo-czosnkowym. Każdą porcję posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Przez ten wpis mam straaszną ochotę na botwinę! Wiosna, wiosna. G.
OdpowiedzUsuńWygladaja niesamowicie, smacznie baardzo zchecajaco.
OdpowiedzUsuńTakich placuszków jeszcze nie jadłam.
pozdrawiam
www.kuchniamelgokuchcika.blox.pl
ciekawe placuszki i czuje, ze by mi smakowaly:)
OdpowiedzUsuńEch, zrobiłam zachęcona zdjęciem, ale moje wyglądają okropnie. Porozwalały się na patelni i przysadziły nie które ): No, trzecia patelnia wyszła jako tako.Ale smakują i tak bardzo dobrze (:
OdpowiedzUsuńKarolina
Hmm, placuszki rzeczywiście są delikatne, więc trzeba ostrożnie je przewracać przy smażeniu. Poza tym polecam patelnię o grubym dnie. No i patelnia musi być dobrze rozgrzana przed smażeniem. Mimo wszystko, cieszę się, że smakowały :)
OdpowiedzUsuń