STRONA GŁÓWNA

27 cze 2011



Zupa w stylu tlalpeño

Ta zupa jest wprost idealna na lato. Lekka, trochę ostra, trochę kwaśna. Banalna (jak większość moich ulubionych przepisów), błyskawiczna, a przy tym zaskakująco pyszna (czasem trudno uwierzyć, że tak mało wysiłku może dawać tak znakomite efekty). Wydaje mi się, że moja wersja różni się od oryginału m.in. tym, że do zupy dodaję sok z limonki. Nie rezygnowałabym jednak z tego składnika, ponieważ moim zdaniem pasuje idealnie, nie narusza stylu mexican, a ponadto świetnie wpisuje się w letnie klimaty.



Składniki:

  • 1,5l bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1,5 awokado
  • 3 szalotki
  • 300g zielonego groszku z puszki (bez zalewy)
  • sok z 1 limonki
  • 250g startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowania:

Do gorącego (ale nie wrzącego) bulionu dodaj piersi z kurczaka i drobno posiekane chilli. Gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kurczaka z zupy i poczekaj, aż lekko ostygnie. Następnie podziel mięso na drobne części, rozrywając na kawałki wzdłuż włókien (ja robię to bez użycia widelca, najwygodniej po prostu rozrywać je po kawałku palcami).



Porwanego na kawałki kurczaka dodaj z powrotem do zupy. Szalotkę posiekaj. Awokado podziel na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój na dość grube kawałki (1,5-2cm). Do zupy dodaj wyciśnięty sok z limonki, awokado, szalotkę i groszek (odsączony z zalewy!).



Zupę podawaj ze startym serem. Jest baaardzo smaczna :)

1 komentarz: