STRONA GŁÓWNA

3 cze 2011



Grillowana polenta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Grillowana polenta to wspaniała baza, która może posłużyć jako tło dla całej gamy "treści" kulinarnych. Można ją podać np. z podsmażonymi grzybami i parmezanem, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi, różnymi gatunkami sera, szynką parmeńską i figami itd. Jak już wspomniałam, opcji jest nieskończenie wiele. Być może moja dzisiejsza propozycja nie jest super-oryginalna, ale podsmażany szpinak z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi w moim domu jest zawsze w cenie ;)



Składniki:

  • 100g polenty
  • 2 łyżki mąki
  • 350g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz i sól

Przygotowania:

Zagotuj ok. 600ml wody. Dodaj 1/2 łyżki soli. Na gotującą się wodę wsyp polentę (cały czas mieszając). Mieszaj kaszę tak długo, aż znikną grudki, a kasza wchłonie wodę. W efekcie powinna powstać jednorodna, gęsta masa. Przełóż polentę do płaskiego, prostokątnego naczynia, rozsmaruj równo nożem (tak, by powstała warstwa o grubości ok. 1,5cm). Poczekaj co najmniej pół godziny, aż kasza ostygnie i zestali się. Kiedy kasza będzie gotowa, pokrój ją na kawałki (kwadraty o boku ok. 10x10cm).





Przygotuj szpinak - na patelni rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć wypłukane liście szpinaku, oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek i smaż całość chwilę. Wlej na patelnię wino, wymieszaj składniki i poczekaj, aż alkohol odparuje (od czasu do czasu mieszaj szpinak). Dodaj do szpinaku ocet balsamiczny i ponownie wymieszaj całość.

Kwadraty polenty posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i oprósz mąką. Grilluj je do momentu, aż skórka zacznie robić się chrupiąca i złocista (tj. po kilka minut z każdej strony). Przez kilka minut grilluj również pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe (przed grillowaniem oprósz je solą i skrop delikatnie oliwą i octem balsamicznym).



Na ugrillowanej polencie układaj szpinak i pomidorki koktajlowe. Moja rada - przygotowanie poszczególnych składników dania powinno być zgrane w czasie, aby wszystkie były ciepłe. Polentę możesz ugrillować chwilę wcześniej i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wystygła. Danie możesz posypać startym parmezanem.

Smacznego!

3 komentarze: