Grillowana polenta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Grillowana polenta to wspaniała baza, która może posłużyć jako tło dla całej gamy "treści" kulinarnych. Można ją podać np. z podsmażonymi grzybami i parmezanem, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi, różnymi gatunkami sera, szynką parmeńską i figami itd. Jak już wspomniałam, opcji jest nieskończenie wiele. Być może moja dzisiejsza propozycja nie jest super-oryginalna, ale podsmażany szpinak z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi w moim domu jest zawsze w cenie ;)
Składniki:
- 100g polenty
- 2 łyżki mąki
- 350g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 100g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 150ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz i sól
Przygotowania:
Zagotuj ok. 600ml wody. Dodaj 1/2 łyżki soli. Na gotującą się wodę wsyp polentę (cały czas mieszając). Mieszaj kaszę tak długo, aż znikną grudki, a kasza wchłonie wodę. W efekcie powinna powstać jednorodna, gęsta masa. Przełóż polentę do płaskiego, prostokątnego naczynia, rozsmaruj równo nożem (tak, by powstała warstwa o grubości ok. 1,5cm). Poczekaj co najmniej pół godziny, aż kasza ostygnie i zestali się. Kiedy kasza będzie gotowa, pokrój ją na kawałki (kwadraty o boku ok. 10x10cm).
Przygotuj szpinak - na patelni rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć wypłukane liście szpinaku, oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek i smaż całość chwilę. Wlej na patelnię wino, wymieszaj składniki i poczekaj, aż alkohol odparuje (od czasu do czasu mieszaj szpinak). Dodaj do szpinaku ocet balsamiczny i ponownie wymieszaj całość.
Kwadraty polenty posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i oprósz mąką. Grilluj je do momentu, aż skórka zacznie robić się chrupiąca i złocista (tj. po kilka minut z każdej strony). Przez kilka minut grilluj również pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe (przed grillowaniem oprósz je solą i skrop delikatnie oliwą i octem balsamicznym).
Na ugrillowanej polencie układaj szpinak i pomidorki koktajlowe. Moja rada - przygotowanie poszczególnych składników dania powinno być zgrane w czasie, aby wszystkie były ciepłe. Polentę możesz ugrillować chwilę wcześniej i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wystygła. Danie możesz posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Pysznie wyglada, zaloze sie, ze jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńczy można usmażyć na zwykłej patelni?
OdpowiedzUsuńjeśli patelnia, polecam karbowaną!
OdpowiedzUsuń