Tartaletki - ciasto i masa śmietanowa
Słuchając J.Portera, popijając włoskie wino i rozmawiając o ważnych sprawach ;) spędziłyśmy z G. wspaniały wieczór. Pomysły na tartaletki wygenerowałyśmy dosyć szybko, co nie było zbyt trudne, biorąc pod uwagę wąską gamę składników dostępnych w mojej lodówce. A kiedy już zapach pieczonych tartaletek zaczął bezlitośnie kręcić w nosach, mój A. wpadł do domu wołając od progu, że jest bardzo głodny i że ma nadzieję, że to właśnie u nas jest to jedzenie, którego zapach unosi się w całym budynku...
Składniki na ciasto (6 tartaletek):
- 110g masła
- 130g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowania:
Masło utrzyj na miękką masę, dodaj jajko i przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Ugniataj ciasto przez ok. 5 minut. Gotową kulę ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 6 części. Każdą porcję ciasta rozwałkuj - powinna być grubości ok. 4-5mm. Następnie ciastem wyłóż foremki na tartaletki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez 20-25 minut (gotowe bazy do tartaletek powinny być lekko złociste).
Składniki na masę (6 tartaletek):
- 200ml śmietany
- 100ml białego wytrawnego wermutu
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
W rozgrzanym rondelku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i po chwili zalej wermutem. Poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę i dokładnie wymieszaj masę, aby pozbyć się grudek. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj całość. Gotuj chwilę (rondelek ściągnij z ognia zanim masa zacznie wrzeć). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tartaletki z borowikami i jajkiem
Ta wariacja należy z pewnością do moich ulubionych. Jajko lekko ścięte podczas pieczenia ma fantastyczną kremową konsystencję. A grzyby i pietruszka to proste, ale za to bardzo udane połączenie.
Składniki na dwie tartaletki:
- szklanka borowików (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki posiekanego tymianku
- posiekana zielona pietruszka (do posypania po upieczeniu)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone na dość grube kawałki grzyby. Dodaj tymianek, całość oprósz solą i pieprzem i wymieszaj. Borowiki smaż kilka minut.
Na upieczonym cieście tartaletkowym ułóż 1-2 łyżki śmietanowej masy (mniej więcej do połowy wysokości), borowiki (zostawiając jeszcze trochę miejsca). Następnie wbij jajko. Tartaletki włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut. Jajko powinno się ściąć, jednak żółtko nie może się pomarszczyć. Przed podaniem tartaletki posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Tartaletki z krewetkami
Krewetki są u nas zawsze w zapasie. Nie jest więc przypadkiem, że zakwalifikowały się do roli głównej w tartaletkach.
Składniki na dwie tartaletki:
- 6 krewetek black tiger
- 1 pomidor
- 1 łyżka kaparów
- posiekana zielona pietruszka (do posypania po upieczeniu)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z octem balsamicznym, czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Krewetki powinny marynować się w lodówce przez ok. godzinę.
Podobnie, jak w przypadku tartaletek borowikowych, na upieczonym cieście tartaletkowym ułóż 1-2 łyżki śmietanowej masy (mniej więcej do połowy wysokości), po 3 krewetki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość posyp kaparami. Tartaletki włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut. Przed podaniem posyp tartaletki posiekaną natką oraz oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również posypać tartaletki startym parmezanem.
Tartaletki z brokułami i suszonymi pomidorami
Te tartaletki prezentują się wyjątkowo pięknie. Cały sekret tkwi w tym, aby nie gotować zbyt długo brokułów - powinny być soczysto zielone i al dente.
Składniki na dwie tartaletki:
- 1/2 szklanki różyczek brokułów podzielonych na części
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Brokuły gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (powinny być al dente). Następnie na upieczone ciasto przełóż masę śmietanową (do połowy wysokości), różyczki brokułów i suszone pomidory. Całość posyp orzeszkami piniowymi i skrop oliwą z oliwek. Możesz je również posypać startym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanych do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 5 minut. Przed podaniem tartaletki możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo mi się podoba forma podania tartaletek:) Wybieram wersję z krewetkami!:)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Myślę, że jest to ciekawy pomysł na przyjęcie. Mając wspólną bazę, można tworzyć wiele różnych tartaletek - każdy z gości na pewno znajdzie coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńtartaletki z borowikiem wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuń