STRONA GŁÓWNA

10 cze 2011



Tartaletki - ciasto i masa śmietanowa

Słuchając J.Portera, popijając włoskie wino i rozmawiając o ważnych sprawach ;) spędziłyśmy z G. wspaniały wieczór. Pomysły na tartaletki wygenerowałyśmy dosyć szybko, co nie było zbyt trudne, biorąc pod uwagę wąską gamę składników dostępnych w mojej lodówce. A kiedy już zapach pieczonych tartaletek zaczął bezlitośnie kręcić w nosach, mój A. wpadł do domu wołając od progu, że jest bardzo głodny i że ma nadzieję, że to właśnie u nas jest to jedzenie, którego zapach unosi się w całym budynku...



Składniki na ciasto (6 tartaletek):

  • 110g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowania:

Masło utrzyj na miękką masę, dodaj jajko i przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Ugniataj ciasto przez ok. 5 minut. Gotową kulę ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 6 części. Każdą porcję ciasta rozwałkuj - powinna być grubości ok. 4-5mm. Następnie ciastem wyłóż foremki na tartaletki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez 20-25 minut (gotowe bazy do tartaletek powinny być lekko złociste).

Składniki na masę (6 tartaletek):

  • 200ml śmietany
  • 100ml białego wytrawnego wermutu
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowania:

W rozgrzanym rondelku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i po chwili zalej wermutem. Poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę i dokładnie wymieszaj masę, aby pozbyć się grudek. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj całość. Gotuj chwilę (rondelek ściągnij z ognia zanim masa zacznie wrzeć). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tartaletki z borowikami i jajkiem

Ta wariacja należy z pewnością do moich ulubionych. Jajko lekko ścięte podczas pieczenia ma fantastyczną kremową konsystencję. A grzyby i pietruszka to proste, ale za to bardzo udane połączenie.



Składniki na dwie tartaletki:

  • szklanka borowików (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku
  • posiekana zielona pietruszka (do posypania po upieczeniu)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowania:

Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone na dość grube kawałki grzyby. Dodaj tymianek, całość oprósz solą i pieprzem i wymieszaj. Borowiki smaż kilka minut.

Na upieczonym cieście tartaletkowym ułóż 1-2 łyżki śmietanowej masy (mniej więcej do połowy wysokości), borowiki (zostawiając jeszcze trochę miejsca). Następnie wbij jajko. Tartaletki włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut. Jajko powinno się ściąć, jednak żółtko nie może się pomarszczyć. Przed podaniem tartaletki posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Tartaletki z krewetkami

Krewetki są u nas zawsze w zapasie. Nie jest więc przypadkiem, że zakwalifikowały się do roli głównej w tartaletkach.



Składniki na dwie tartaletki:

  • 6 krewetek black tiger
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka kaparów
  • posiekana zielona pietruszka (do posypania po upieczeniu)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowania:

Krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z octem balsamicznym, czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Krewetki powinny marynować się w lodówce przez ok. godzinę.

Podobnie, jak w przypadku tartaletek borowikowych, na upieczonym cieście tartaletkowym ułóż 1-2 łyżki śmietanowej masy (mniej więcej do połowy wysokości), po 3 krewetki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość posyp kaparami. Tartaletki włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez kilka minut. Przed podaniem posyp tartaletki posiekaną natką oraz oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również posypać tartaletki startym parmezanem.

Tartaletki z brokułami i suszonymi pomidorami

Te tartaletki prezentują się wyjątkowo pięknie. Cały sekret tkwi w tym, aby nie gotować zbyt długo brokułów - powinny być soczysto zielone i al dente.



Składniki na dwie tartaletki:

  • 1/2 szklanki różyczek brokułów podzielonych na części
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowania:

Brokuły gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (powinny być al dente). Następnie na upieczone ciasto przełóż masę śmietanową (do połowy wysokości), różyczki brokułów i suszone pomidory. Całość posyp orzeszkami piniowymi i skrop oliwą z oliwek. Możesz je również posypać startym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanych do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 5 minut. Przed podaniem tartaletki możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba forma podania tartaletek:) Wybieram wersję z krewetkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi. Myślę, że jest to ciekawy pomysł na przyjęcie. Mając wspólną bazę, można tworzyć wiele różnych tartaletek - każdy z gości na pewno znajdzie coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tartaletki z borowikiem wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń