Clafoutis z sezonowymi owocami
Kiedy otworzyłam piekarnik, zapachniało truskawkami w całym domu. Pięknie wyglądał sok truskawkowy, który uwolnił się z owoców podczas pieczenia. Fantazyjnie rozpłynął się po całej powierzchni ciasta.
Składniki:
- 500g truskawek
- 110g mąki pszennej
- 2 jajka
- 60g miałkiego cukru
- 250ml mleka
- 50ml gęstej śmietany
- 50g masła
- cukier puder (ok. 1-2 łyżki - do posypania)
Przygotowania:
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Blachę do pieczenia (o średnicy ok. 30cm) wysmaruj masłem. Ułóż na dnie przygotowane truskawki.
Mąkę przesiej do miski, dodaj lekko roztrzepane jajka i ubij całość na gładką masę. Dodaj cukier, śmietanę i mleko i wymieszaj składniki, delikatnie ubijając. Masło rozpuść na wolnym ogniu. Poczekaj aż lekko ostygnie i dodaj do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj masę.
Wlej masę do blachy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190 stopni przez 40-50 minut. Clafoutis powinno być zarumienione, a w środku wciąż lekko wilgotne. Nie przejmuj się, kiedy trochę opadnie - taki urok tego ciasta.
Clafoutis oprósz cukrem pudrem. Zdecydowannie najlepiej smakuje na ciepło.
Super, nieskomplikowany i pyszny deser:) Kiedyś robiłam clafoutis z brzoskwiniami i podałam z lodami-polecam taką kompozycję smaków :)
OdpowiedzUsuńto jest takie cudowne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Zrobiłam z malinami i zjadłam prawie całe sama ^^
OdpowiedzUsuńrobiłam z wisniami wiec z truskawkami musi byc jeszcze pyszniejsze.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń@Agalaula - rozumiem, że jednak się udało! czasem warto zaryzykowac drugie podejście :p