Enchiladas z ostrym sosem pomidorowym
Jak dobrze - O. i R. w końcu przeprowadzili się w nasze okolice. Proszone obiadki staną się teraz (taką mam przynajmniej nadzieję) standardem, także w ciągu tygodnia. Ostatnio, ad hoc, zorganizowaliśmy mini-wieczór meksykański, z enchiladas w roli głównej.
Składniki:
- 8 małych lub 5 dużych pszennych placków tortilla
- 3 piersi z kurczaka (ugotowane)
- 200g sera cheddar
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200ml gęstej śmietany
- zielone papryczki chili (w ilości wg uznania)
- pomidory krojone z puszki (ok. 400ml)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowania:
Ugotowane piersi z kurczaka porwij na dość grube kawałki. Ser cheddar utrzyj na grubej tarce. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekaj. Papryczki chili podziel na pół i oczyść z nasion. Następnie posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę (połowę przygotowanej porcji), kiedy się zeszkli dodaj czosnek i papryczki chili. Po ok. 1 minucie dodaj pomidory z puszki, wraz z zalewą. Wymieszaj i gotuj całość przez ok. 20 minut. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na każdym placku tortilla układaj po porcji startego sera (ok. 1-2 łyżki), kurczaka, posiekanej cebuli i sosu pomidorowego (ok. 2 łyżki) oraz śmietany (po 1 łyżce). Zawijaj tortillas i układaj w naczyniu żaroodpornym zawiniętą częścią do dołu. Gdy zawinięte tortilla wypełnią całe naczynie, polej danie pozostałym sosem i posyp pozostałym startym serem. Danie piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Przed podaniem danie możesz posypać posiekaną pietruszką.
Enchiladas doskonale smakują z kawałkami awokado skropionymi sokiem z limonki.
nie mogę na to patrzeć! tutaj takie pyszności a ja taka głodna.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam (:
... wszystkim obecnym podczas kolacji bardzo smakowało. Mój mąż wspominał jeszcze następnego dnia...
OdpowiedzUsuńuwielbiam. a twoje zdjęcie sa bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńZdjęcia naprawdę apetyczne, bo aż zgłodniałam! Nie dziwię się, że mąż wspominał danie następnego dnia :)
OdpowiedzUsuńW moim sklepie nie ma cheddara, jakim innym serem mogę go zastąpić?
OdpowiedzUsuńA.A.