Cytrynowy sernik z ricotty
Co za dzień... Jako, że nie mam w zwyczaju nosić ze sobą parasola (wszystkie zdążyłam zgubić, więcej nie kupię), zmokłam dzisiaj kilka razy. Deszcz był konkretny, więc nawet krótki dystans z budynku do samochodu zdołał zniszczyć moją (wprawdzie nie misterną, ale zawsze) fryzurę, a przy okazji kobiece zadowolenie z siebie :( Jednocząc się w smutku z całymi rzeszami zmokniętych, załączam wpis pozytywny i przypominający o tym, że mimo wszystko mamy prawie lato!
Składniki:
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160g masła
- 160g drobnego cukru
- 4 jajka
- 320g sera ricotta
- 200ml śmietany
- sok z dwóch cytryn
- 200g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowania:
Masło utrzyj, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ok. 80g cukru. Zagnieć ciasto (powinno być gładkie i zwarte), dodaj jedno jajko i dalej ugniataj. Powstałe ciasto powinno być dosyć elastyczne. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - rozprowadź je równo (powinna powstać warstwa grubości ok. 1 cm). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.
Ricottę, pozostałą część cukru, śmietanę, trzy jajka i sok z cytryny miksuj na gładką i lekko puszystą masę. Powstały krem serowy przelej na podpieczone ciasto i włóż do piekarnika na ok. 30 minut - piecz w temperaturze 150 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, ostudź ciasto, ułóż na wierzchu owoce, oprósz cukrem pudrem i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Moja rada - ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem także tuż przed podaniem, wtedy cukier nie rozpuści się i będzie wyglądał bardziej efektownie.
Absolutnie cudny :)
OdpowiedzUsuńto cytrynowe słońce.. z kuleczkami na wierzchu jest śliczne.
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada! Serniki z ricotty maja taki specyficzny, delikatny smak...
OdpowiedzUsuńPiękny i te borówki. Cudnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję i jeszcze raz polecam! sernik został zjedzony do ostatniego okruszka
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto i fotki (super kompozycja!) :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda uroczo, ale ja jednak ricotty ostatnio do ciast nie "wkładam", bo zawiodłam się na smaku takiego jednego polecanego serniczku...:(
OdpowiedzUsuńTymczasem pozdrawiam ciepło mimo grzmotów i ulewiska ogromniastego za oknem!
Bardzo miło tu u Ciebie:)
Bardzo ładnie serniczkowi z jagodami.Ja bym ułożyła na nim owoce i posypała pudrem po wyjęciu z lodówki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię !
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńco do kolejności, to tak jak pisałam, rzeczywiście cukrem pudrem lepiej posypać przed podaniem - w przeciwnym razie może się rozpuścić..
Z ricottą sernika jeszcze nie próbowałam, a wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuń