STRONA GŁÓWNA

11 cze 2011



Zrazy wołowe z fasolką szparagową zapiekane w beszamelu

Sezon na fasolkę szparagową trwa. Z czystym sumieniem mogę polecić poniższy przepis :) Mam nadzieję, że żadna z osób, które postanowią wypróbować to fasolkowe danie, nie będzie zawiedziona.



Składniki (zrazy):

  • 400g mięsa wołowego na zrazy
  • ok. 200g fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g startego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz i sól do smaku

Składniki (beszamel):

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 400ml mleka (tłustego)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowania:

Przygotuj mięso - wypłucz, podziel na cienkie i wąskie kotlety (grubości ok. 6-8mm, szerokości max 5cm). Kotlety rozbij dość cienko. Następnie oprósz solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamicznego - wymieszaj całość. Odstaw mięso do lodówki, aby marynowało się przez ok. 1 godzinę.

Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło (cały czas gotuj je na małym ogniu). Powoli, cały czas mieszając (aby nie powstawały grudki), dodaj przesianą przez sitko mąkę. Po chwili, gdy uzyskasz na gładką, lekko gęstniejącą masę, wlej mleko (rób to stopniowo, cały czas mieszając). Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję, dodaj szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz dopraw beszamel solą i pieprzem. Ściągnij z ognia, gdy beszamel zacznie gęstnieć.



Fasolkę szparagową gotuj przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.

Na poszczególnych porcjach mięsa rozsmaruj posiekany drobno czosnek, posyp każdy kawałek startym parmezanem (ilość wedle uznania - u mnie była to niecała łyżka na porcję) i układaj po kilka sztuk fasolki szparagowej. Zwijaj zrazy i "zapinaj" wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż zrazy z obu stron, aż staną się przyrumienione. Nie powinno Ci to zabrać zbyt dużo czasu - po ok. 3 minuty z każdej strony.



Beszamel przelej do naczynia żaroodpornego. Układaj na nim podsmażone zrazy. Posyp je startym parmezanem. Danie piecz w piekarniku nagrzanych do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 15 minut. Przed podaniem zrazy możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz