STRONA GŁÓWNA

24 kwi 2011



Sorbet malinowy

Powiedzmy sobie szczerze, Ameryki poniższym przepisem nie odkrywam. Ponieważ jednak jest to sposób na udany i błyskawiczny deser, mimo wszystko zamieszczam i polecam.



Składniki (2 porcje):

  • 200g mrożonych malin
  • 30ml wody (przegotowanej i schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka listków mięty

Przygotowania:

Maliny wyjmij z zamrażalnika i poczekaj kilka minut. Dodaj cukier i wodę i zmiksuj na gładką masę (gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do miksowania, dodaj trochę wody). Sorbet włóż do zamrażalnika na ok. 10 minut. Podawaj przyozdobiony listkami mięty. Gotowe :)

Mleczny deser malinowy

Poniżej lekko zmodyfikowana, mleczna wersja deseru malinowego.



Składniki (2 porcje):

  • 200g mrożonych malin
  • 180ml jogurtu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka listków mięty

Przygotowania:

Maliny wyjmij z zamrażalnika i poczekaj kilka minut. Dodaj cukier i jogurt i zmiksuj na gładką masę. Podawaj jeszcze zimny, przyozdobiony listkami mięty.

A skoro już wspomniałam o magnoliach...



... ta została bezlitośnie zniszczona przez Małego I.

3 komentarze:

  1. To dla mnie ten mleczny, za wodnistymi owocami raczej nie przepadam. Polecam spróbować lodów bananowych! ;-)

    Dużo ciepła, ciepła, ciepła, miłości i radości. Udanego dalszego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. och, jakie cudowne zdjęcia!
    takie wiosenne.

    cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje - za zyczenia i mile slowa :)

    OdpowiedzUsuń