STRONA GŁÓWNA

18 kwi 2011



Słoneczna sałatka z wędzonym łososiem

Słońce za oknem, urlop tuż tuż - czego chcieć więcej. Poranna kawa smakowała wyjątkowo dobrze. Uwielbiam poranki w mojej kuchni, do której o tej właśnie porze wpada najwięcej słońca. Pomimo, że jest poniedziałek, mam wyjątkowo optymistyczny nastrój. Aby podtrzymać dobry klimat tego poranka, postanowiłam przygotować sobie smaczne i kolorowe śniadanie. Jedną z moich ulubionych sałatek, jest ta z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi, startą marchewką i parmezanem. W zasadzie pozostałe składniki zmieniają się, w zależności od tego, co akurat znajdę w lodówce. Do sałatki tej przygotowuję różne wersje dressingu - według mnie pasuje zarówno klasyczny winegret, jak i słodki dressing z musztardą francuską. Uwielbiam takie śniadanie, szczególnie na wiosnę, lub latem. Jest zdrowe i bardzo smaczne.)



Składniki:

  • 100g wędzonego łososia w plastrach
  • 50g rukoli
  • 50g sałaty rzymskiej
  • 1/2 średniej marchewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • awokado
  • parmezan (starty będzie do posypania sałatki - ilość według uznania; ja dodaję ok. 3 łyżki)
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku





Przygotowania:

Umyj rukolę, sałatę rzymską (porwij ją na kawałki), osusz i wrzuć do salaterki. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra. Awokado obierz ze skórki i pokrój w ósemki (lub drobniej). Do sałaty dodaj startą marchew, pomidorki i awokado. Skrop sokiem z połowy limonki i wymieszaj składniki. Płaty wędzonego łososia porwij na kawałki i dodaj do sałatki. Parmezan zetrzyj, wykorzystując do tego obieraczkę - ser odłóż na bok (posypiesz nim sałatkę).



Przygotuj słodki dressing - 3 łyżki oliwy połącz z 1 łyżką octu balsamicznego, dodaj miód i musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Dressing najwygodniej wymieszać w małym słoiczku (zakręcasz słoiczek i potrząsasz nim, aż dressing zamieni się w "gładki" sos).

Tuż przed podaniem, polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj składniki. Całość posyp startym parmezanem, szczypiorkiem, koperkiem i orzeszkami piniowymi. Sałatka wygląda pięknie i wiosennie.



Smacznego!

Zmieniając temat - Mały I. znalazł dzisiaj w trawie Wielkanocnego Króliczka - pierwszy zwiastun zbliżających się Świąt. Króliczek może i jest nieco kiczowaty, ale jak najbardziej na miejscu.

2 komentarze: