STRONA GŁÓWNA

6 kwi 2011



Okra w pomidorach

Okra to również temat ostatniego weekendu. Niestety z braku czasu, posta zamieszczam z lekkim poślizgiem. Poniższe danie, to w zasadzie przystawka, lub dodatek do dania głównego. Coś bardzo prostego, a jednak nie do końca typowego :)



Składniki:

  • 400 g okry
  • 2 łyżki octu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 ml posiekanych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia





Przygotowania:

Umyj okrę i odetnij twarde końcówki. Pokrój okrę na kawałki o długości ok. 2 cm. Zagotuj ok. 1/2 litra wody, dodaj ocet. Wrzuć przygotowaną wcześniej okrę i gotuj ok. 3-4 minuty. Okrę wyjmij z wody i opłucz.

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj kolendrę. Po chwili dodaj pomidory z puszki i okrę. Oprósz całość solą i pieprzem, dodaj cukier trzcinowy i gotuj przez ok. 10-15 minut. Na końcu do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Gotowe.

1 komentarz: