STRONA GŁÓWNA

21 kwi 2011



Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym

Kuchnię indyjską uwielbiam od dawna. Cały zestaw odpowiednich przypraw jest u mnie na stałe w zapasie. Mam kilka fajnych książek kucharskich poświęconych tejże tematyce, w których zawsze znajdzie się coś ciekawego. Masala (tj. mieszanka przypraw) na potrzeby poniższego dania czerpie właśnie z tradycji indyjskiej. Uwielbiam, polecam.



Składniki:

  • 400g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 300ml pomidorów krojonych z puszki
  • mała cebla
  • 3 ząbki czosnkku
  • kawałek imbiru 1,5cm x 1,5cm
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 papryczka chili
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 300g ryżu basmati
  • szczypta szafranu



Przygotowania:

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.

Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.

Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.

Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.

Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.

2 komentarze:

  1. jakie apetyczne zdjecia:) juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, dziękuję :) myślę, że zdjęcia i tak nie oddają całej smakowitej prawdy :)

    OdpowiedzUsuń