STRONA GŁÓWNA

8 kwi 2011



Sałatka z koprem włoskim i mozzarellą

Uwielbiam koper włoski. Ma niezwykle wyrazisty smak. W poniższym zestawie mozzarella to w zasadzie tło dla niego. Sałatka, którą proponuję, jest bardzo prosta (takie lubię najbardziej - muszę widzieć, co jem!), ale również świeża, wiosenna, kolorowa. Polecam sałatkowym smakoszom.



Składniki (2 porcje):

  • 1/2 kopru włoskiego
  • 120 g mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ok. 6 sztuk liści radicchio
  • 50 g rukoli
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz





Przygotowania:

Przygotuj dressing - w słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

Opłukaną sałatę (radicchio i rukolę) ułóż na talerzach. Koper włoski pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i również ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sałacie. Całość posyp posiekaną dymką i skrop dressingiem. Możesz dodać szczypiorek do ozdoby i oprószyć sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz