STRONA GŁÓWNA

4 kwi 2011



Cielęcina w sosie winno-śmietanowym z rozmarynem podawana z bazyliowymi kopytkami...

Rozwijając ten jakże obrazowy tytuł, kopytka są nie tylko bazyliowe, ale i z dodatkiem młodego szpinaku, i gałki muszkatołowej, i są tak lekkie, że aż rozpływają się w ustach. Cóż, cielęcina, którą przygotowałyśmy z G., jest również lekka, krucha i delikatna. Zatopiona w aromatycznym sosie winno-śmietanowym, z pachnącym rozmarynem, smakuje doskonale. Mam nadzieję, że w końcu wszyscy będą usatysfakcjonowani takim obiadem (biorąc oczywiście pod uwagę fakt, że mojej hiszpańskiej siostry nie było akurat na obiedzie - to trochę nie jej klimaty ;))



Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 7 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki posiekanego, rozgniecionego rozmarynu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 120 ml śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 500 g ziemniaków
  • mąka (objętość w proporcji do ziemniaków ok. 1:5 + mąka do posypania stolnicy)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 70 g posiekanego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz







Przygotowania:

Cielęcinę pokrój na kawałki grubości ok. 4-5 mm. Polej 3 łyżkami oliwy, dodaj posiekany czosnek oraz rozmaryn. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj mięso razem z marynatą. Smaż kilka minut. Dodaj wino i gotuj całość, aż odparuje alkohol. Dodaj śmietanę, mascarpone, musztardę i wymieszaj sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 15 minut. Tuż pod koniec pieczenia posyp parmezanem.

Jak przygotować kopytka? Ugotuj ziemniaki (nie obieraj ich wcześniej) - muszą być miękkie. Obierz je i dokładnie rozgnieć. Dodaj do ziemniaków mąkę w proporcji 5:1 (wyjmij 1/4 część ziemniaków, uzupełnij masę ziemniaczaną mąką, dołóż znowu ziemniaki).Dosyp do powstałej masy gałkę muszkatołową. Oprósz całość solą i pieprzem. Dodaj posiekany szpinak i bazylię (możesz je zmiksować). Wymieszaj składniki. Na końcu dodaj 1 jajko i dokładnie wymieszaj całość. Posyp stolnicę mąką i formuj podłużne pasy o średnicy ok. 1 cm. Krój kopytka lekko zwilżonym nożem. Ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie - kiedy kopytka wypływają na powierzchnię, oznacza to, że są już dobre!

1 komentarz:

  1. Robię to danie trzeci raz, jest wspaniałe, bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń