STRONA GŁÓWNA

16 kwi 2011



Grzanki z jajkami i cukinią

Dzisiejszego ranka, kiedy to siedziałyśmy sobie z O. popijając kawę podczas porannych pogaduszek, w kuchni pojawił się jej mąż R. i stwierdził, że w zasadzie to chętnie zjadłby jaja sadzone ze smażonym bekonem. Prośba dość nieoczekiwana i niestety niemożliwa do spełnienia. Bekon wyszedł :( Jaja sadzone jednak były. A ja, przygotowując grzanki z jajkiem na twardo, cukinią i papryką dla mojego męża, zastanawiałam się, czy czasem nie będzie zazdrosny o te sadzone... Hmm, te moje grzanki nie wyszły jednak chyba tak źle...



Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 małe kromki chleba (lub połówki)
  • 1/3 cukinii
  • 1/3 papryki czerwonej
  • szczypta papryczki chili w proszku
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz i sól





Przygotowania:

Jajko ugotuj na twardo. Lekko ostudź i podziel na ćwiartki. Cukinię pokrój w cienkie paski, paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż warzywa. Oprósz je solą i pieprzem, dodaj ocet balsamiczny i papryczkę chilli, smaż jeszcze kilka minut.

Kawałki chleba skrop oliwą z oliwek i posmaruj przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Włóż do piekarnika, korzystaj z opcji grill - grzanki wyjmij z piekarnika, kiedy pieczywo będzie złociste.

Na upieczonym chlebie układaj usmażone warzywa oraz ćwiartki jajka. Posyp grzanki startym parmezanem i zapiekaj chwilę (aż parmezan zacznie delikatnie brązowieć).

Grzanki podawaj jeszcze ciepłe, z rukolą skropioną cytryną lub limonką i oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz