STRONA GŁÓWNA

3 kwi 2011



Jajko w koszulce z grejpfrutem

Kolejna leniwa sobota. Tym razem u rodziców. Stało się coś dziwnego, o godzinie 6.30 Mały I. obudził mnie tarmoszeniem za nos (i to akurat nie było takie dziwne), ale sekundę później A. wziął go na ręce, w milczeniu uniósł dłoń, nie pozwalając mi nic powiedzieć, i wyszedł z pokoju... z Małym na rękach! Szok! Nie analizując tematu dalej, błyskawicznie zapadłam w błogi sen. Jakieś dwie godziny później, pojawiłam się w kuchni, aby, pełna wdzięczności, przygotować mężowi śniadanie.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 cząstki grejpfruta
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka kiełków lucerny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki białego octu winnego







Przygotowania:

Przygotuj wcześniej dressing - wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, bazylię, sól i pieprz. Na talerzu ułóż szpinak. Obierz grejpfruta i porwij go na kawałki. Ułóż je obok szpinaku.

Rozbij jajko do miseczki. Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Dodaj do wody ocet winny. Na gotującą się wodę (tam gdzie jest najwięcej bąbelków) wrzuć jajko. Łyżką zagarniaj białko tak, aby otuliło żółtko. Kiedy białko się zetnie, wyciągaj jajko łyżką cedzakową.

Połóż jajko na talerzu, obok szpinaku i grejpfruta. Posyp sałatę lucerną i szczypiorkiem, skrop dressingiem. Jajko możesz oprószyć solą. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz