STRONA GŁÓWNA

11 kwi 2011



Wiosenna sałatka z jajek

Uff, w końcu udało mi się zutylizować cały wielki zapas jajek! Pojawił się pewnego dnia w naszym domu, dość niespodziewanie i przypadkowo. Jaja były świeże, prosto od wiejskiej kury (zapewne biegającej beztrosko po podwórku). Jaja były rewelacyjne. Z drugiej jednak strony było ich tak wiele… Ćwiczyłam więc wyobraźnię, wymyślając kolejne jajeczne przepisy, zaczynając od curry z jajek, a kończąc na tejże oto sałatce.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g mieszanej sałaty (ja użyłam karbowanej i lodowej
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Pieprz i sól





Przygotowania:

Przygotuj dressing – w słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę francuską, miód, pieprz i sól.

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Sałatę opłucz i ułóż w misce. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w pióra. Cebulę, ogórka i jajka dodaj do sałaty. Posyp całość kaparami, posiekaną dymką, koperkiem i wymieszaj. Sałatę polej dressingiem tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz