STRONA GŁÓWNA

17 kwi 2011



Pstrąg na sposób majorkański

Nigdy jeszcze pstrąg na naszym stole nie wyglądał tak "strojnie". Danie, które tym razem chciałam polecić, jest wyjątkowe pod tym względem, że zwyczajne składniki, posiekane i ułożone odpowiednio, robią piorunujące wrażenie. Warstwa miękkich ziemniaków, nasyconych aromatem pomidorów i czosnku, sąsiaduje z soczystą rybą. Kontrapunktem dania jest paprykowo-pietruszkowa mieszanka, zamykająca kompozycję. Całość, pięknie przypieczona na złocisty kolor, wygląda wyjątkowo kusząco ;)



Składniki:

  • 1 pstrąg
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemnniaki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/3 peperoni
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli!)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz i sól





Przygotowania:

Pstrąga opłucz, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm). Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez ok. 15-20 minut.

Pomidora wyparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku, i przykryj mieszanką ziemniaki. Na warzywach ułóż pstrąga, całość przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.

Cebulę posiekaj, paprykę i peperoni pokrój w drobną kostkę. Orzeszki ziemne rozgnieć w moździerzu. Cebulę, paprykę, pietruszkę i orzeszki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem, i przykryj nimi warstwę pomidorową wokół ryby. Piecz całość jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym na drewnianej desce.

3 komentarze: