STRONA GŁÓWNA

9 kwi 2011



Pieczony łosoś w konfiturze z pomarańczy

Mój komentarz do tego dania będzie krótki - A. był wprost zachwycony, jak rzadko kiedy! Łosoś jest bardzo soczysty, konfitura nadaje przyjemnie słodki smak, karmel i musztarda francuska podkreślają złocisty kolor dania. Proste, a jednocześnie bardzo eleganckie.



Składniki (2 porcje):

  • 2 kawałki łososia
  • 3 łyżki konfitury z pomarańczy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomarańcza
  • 100 g mieszanej sałaty
  • Pieprz





Przygotowania:

Konfiturę i musztardę przełóż do miseczki, wymieszaj. Dodaj posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz (nie musisz solić marynaty - musztarda jest słona). Wymieszaj składniki. Odłóż ok. 1/3 marynaty do oddzielnego naczynia.

Łososia przełóż do miseczki z marynatą (tj. z 2/3 objętości marynaty), przykryj go dokładnie sosem i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Opłucz sałatę i ułóż na talerzach.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj łososia wraz z marynatą, w której się marynował. Smaż łososia kilka minut, aż lekko się zarumieni. Włóż łososia do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15 min. (ważne, aby ryba była przykryta! - wtedy pozostanie soczysta).

Obierz pomarańcze i podziel na cząstki. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia łososia, zacznij smażyć pomarańcze na patelni wraz z pozostałą marynatą (tj. 1/3 objętości).

Łososia podawaj na sałacie, w towarzystwie usmażonych cząstek pomarańczy.

3 komentarze:

  1. Właśnie obłożyłam łososia marynatą i czekam... Mam nadzieję, że będzie smaczny i podbije serca domowników :-)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wypróbowałam - pyszny :)

    OdpowiedzUsuń