STRONA GŁÓWNA

25 kwi 2011



Pieczeń cielęca z czosnkiem i tymiankiem

Nie jest wielkim wyczynem przyrządzić doskonałą pieczeń dysponując najwyższej jakości mięsem. Na szczęście mam swoje tajne źródła :)

Poniższy przepis jest dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Ten sposób na sztukę mięsa jest banalny i nie wymaga wielkiego nakładu pracy.



Składniki:

  • sztuka mięsa cielęcego na pieczeń
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Mięso opłucz, oprósz solą i pieprzem. Przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj z octem balsamicznym i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodaj marynatę do mięsa. Cielęcinę posyp posiekanym tymiankiem. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na kilka godzin do lodówki. Dzięki marynowaniu, pieczeń będzie krucha i zyska wspaniały aromat czosnku i tymianku.





Mięso piecz w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C. Pieczeń będzie upieczona, kiedy po nakłuciu szpikulcem wypłynie z niej przejrzysty, klarowny sok. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć ok. 15 minut - soki muszą się rozłożyć równomiernie w całym kawałku.



Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

6 komentarzy:

  1. Aga, to Ty jesteś wegetarianką czy już nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuje dla calej rodziny! Wegetarianka tez bym sie nie nazwala..

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tu przypraw. na prawdę apetyczna sztuka mięsa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zabieram się za pieczenie. Potem napiszę jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń