Pieczeń cielęca z czosnkiem i tymiankiem
Nie jest wielkim wyczynem przyrządzić doskonałą pieczeń dysponując najwyższej jakości mięsem. Na szczęście mam swoje tajne źródła :)
Poniższy przepis jest dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Ten sposób na sztukę mięsa jest banalny i nie wymaga wielkiego nakładu pracy.
Składniki:
- sztuka mięsa cielęcego na pieczeń
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Mięso opłucz, oprósz solą i pieprzem. Przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj z octem balsamicznym i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodaj marynatę do mięsa. Cielęcinę posyp posiekanym tymiankiem. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na kilka godzin do lodówki. Dzięki marynowaniu, pieczeń będzie krucha i zyska wspaniały aromat czosnku i tymianku.
Mięso piecz w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C. Pieczeń będzie upieczona, kiedy po nakłuciu szpikulcem wypłynie z niej przejrzysty, klarowny sok. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć ok. 15 minut - soki muszą się rozłożyć równomiernie w całym kawałku.
Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Aga, to Ty jesteś wegetarianką czy już nie?
OdpowiedzUsuńGotuje dla calej rodziny! Wegetarianka tez bym sie nie nazwala..
OdpowiedzUsuńpyszny kawalek mieska:)
OdpowiedzUsuńile tu przypraw. na prawdę apetyczna sztuka mięsa;)
OdpowiedzUsuńNo niwwiem
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za pieczenie. Potem napiszę jak smakowało.
OdpowiedzUsuń