Pieczony okoń podawany na sosie marchwiowo-imbirowym z cynamonową pianką
Dla Hiszpańskiej Siostry przygotowałam pieczonego okonia podawanego na sosie marchwiowo-imbirowym. Okoń pieczony krótko będzie soczysty i aromatyczny. Jeśli chodzi zaś o sam sos, to według mnie właśnie on jest gwiazdą tego dania. Marchew i imbir, połączone z mleczkiem kokosowym, z wyraźną nutą cynamonu, mają lekko azjatycki charakter. Łyżka lekkiej pianki cynamonowej na bazie mleczka kokosowego, ułożona na rybie, nada daniu ciekawy wygląd.
Składniki:
- filet z okonia
- 2 marchewki
- 1,5 x 1,5 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżki mąki
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Pieprz i sól
Przygotowania:
Marchewkę obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż marchew. W międzyczasie posiekaj drobno czosnek i utrzyj na tarce imbir. Dodaj do marchwi, dopraw warzywa gałką muszkatołową oraz cynamonem (zostaw go odrobinę do posypania ryby przed podaniem i do pianki kokosowej) i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Smaż chwilę, a następnie zalej warzywa mleczkiem kokosowym i wymieszaj całość. Powstały sos marchwiowy smaż na średnim ogniu, a w międzyczasie przyrządź rybę.
Okonia opłucz, ułóż na blasze do pieczenia, oprósz solą i pieprzem. Następnie skrop rybę odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni C na ok. 15 minut.
Przed podaniem, do sosu marchwiowego dodaj rozrobioną w 2 łyżkach mleczka kokosowego mąkę i wymieszaj. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki, całość gotuj jeszcze przez dwie minuty.
Tuż przed podaniem w garnku lekko rozgrzej 2 łyżki mleczka kokosowego, dodaj szczyptę cynamonu i zmiksuj na piankę.
Na talerzu układaj sos marchwiowy, a na nim okonia. Rybę możesz oprószyć (przez drobne sitko) odrobiną cynamonu. Na rybie ułóż piankę cynamonową. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz