Pstrąg na sposób majorkański
Nigdy jeszcze pstrąg na naszym stole nie wyglądał tak "strojnie". Danie, które tym razem chciałam polecić, jest wyjątkowe pod tym względem, że zwyczajne składniki, posiekane i ułożone odpowiednio, robią piorunujące wrażenie. Warstwa miękkich ziemniaków, nasyconych aromatem pomidorów i czosnku, sąsiaduje z soczystą rybą. Kontrapunktem dania jest paprykowo-pietruszkowa mieszanka, zamykająca kompozycję. Całość, pięknie przypieczona na złocisty kolor, wygląda wyjątkowo kusząco ;)
Składniki:
- 1 pstrąg
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemnniaki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 białej cebuli
- 1/3 peperoni
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli!)
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pieprz i sól
Przygotowania:
Pstrąga opłucz, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm). Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez ok. 15-20 minut.
Pomidora wyparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku, i przykryj mieszanką ziemniaki. Na warzywach ułóż pstrąga, całość przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.
Cebulę posiekaj, paprykę i peperoni pokrój w drobną kostkę. Orzeszki ziemne rozgnieć w moździerzu. Cebulę, paprykę, pietruszkę i orzeszki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem, i przykryj nimi warstwę pomidorową wokół ryby. Piecz całość jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym na drewnianej desce.
niezwykle apetycznie wyglada ta rybka.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Czasem prosty przepis daje zaskakujące efekty :)
OdpowiedzUsuńJadłam to! Pysznie!! :)
OdpowiedzUsuń