Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym
Kuchnię indyjską uwielbiam od dawna. Cały zestaw odpowiednich przypraw jest u mnie na stałe w zapasie. Mam kilka fajnych książek kucharskich poświęconych tejże tematyce, w których zawsze znajdzie się coś ciekawego. Masala (tj. mieszanka przypraw) na potrzeby poniższego dania czerpie właśnie z tradycji indyjskiej. Uwielbiam, polecam.
Składniki:
- 400g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 300ml pomidorów krojonych z puszki
- mała cebla
- 3 ząbki czosnkku
- kawałek imbiru 1,5cm x 1,5cm
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 papryczka chili
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 300g ryżu basmati
- szczypta szafranu
Przygotowania:
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.
Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.
Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.
Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.
Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.
jakie apetyczne zdjecia:) juz mi slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńAga, dziękuję :) myślę, że zdjęcia i tak nie oddają całej smakowitej prawdy :)
OdpowiedzUsuń