Pieczony łosoś w konfiturze z pomarańczy
Mój komentarz do tego dania będzie krótki - A. był wprost zachwycony, jak rzadko kiedy! Łosoś jest bardzo soczysty, konfitura nadaje przyjemnie słodki smak, karmel i musztarda francuska podkreślają złocisty kolor dania. Proste, a jednocześnie bardzo eleganckie.
Składniki (2 porcje):
- 2 kawałki łososia
- 3 łyżki konfitury z pomarańczy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pomarańcza
- 100 g mieszanej sałaty
- Pieprz
Przygotowania:
Konfiturę i musztardę przełóż do miseczki, wymieszaj. Dodaj posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz (nie musisz solić marynaty - musztarda jest słona). Wymieszaj składniki. Odłóż ok. 1/3 marynaty do oddzielnego naczynia.
Łososia przełóż do miseczki z marynatą (tj. z 2/3 objętości marynaty), przykryj go dokładnie sosem i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Opłucz sałatę i ułóż na talerzach.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj łososia wraz z marynatą, w której się marynował. Smaż łososia kilka minut, aż lekko się zarumieni. Włóż łososia do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15 min. (ważne, aby ryba była przykryta! - wtedy pozostanie soczysta).
Obierz pomarańcze i podziel na cząstki. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia łososia, zacznij smażyć pomarańcze na patelni wraz z pozostałą marynatą (tj. 1/3 objętości).
Łososia podawaj na sałacie, w towarzystwie usmażonych cząstek pomarańczy.
Właśnie obłożyłam łososia marynatą i czekam... Mam nadzieję, że będzie smaczny i podbije serca domowników :-)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekamy na ciąg dalszy :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam - pyszny :)
OdpowiedzUsuń