Sałatka z koprem włoskim i mozzarellą
Uwielbiam koper włoski. Ma niezwykle wyrazisty smak. W poniższym zestawie mozzarella to w zasadzie tło dla niego. Sałatka, którą proponuję, jest bardzo prosta (takie lubię najbardziej - muszę widzieć, co jem!), ale również świeża, wiosenna, kolorowa. Polecam sałatkowym smakoszom.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 kopru włoskiego
- 120 g mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- ok. 6 sztuk liści radicchio
- 50 g rukoli
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj dressing - w słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
Opłukaną sałatę (radicchio i rukolę) ułóż na talerzach. Koper włoski pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i również ułóż na talerzach. Dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sałacie. Całość posyp posiekaną dymką i skrop dressingiem. Możesz dodać szczypiorek do ozdoby i oprószyć sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz