Wiosenna sałatka z jajek
Uff, w końcu udało mi się zutylizować cały wielki zapas jajek! Pojawił się pewnego dnia w naszym domu, dość niespodziewanie i przypadkowo. Jaja były świeże, prosto od wiejskiej kury (zapewne biegającej beztrosko po podwórku). Jaja były rewelacyjne. Z drugiej jednak strony było ich tak wiele… Ćwiczyłam więc wyobraźnię, wymyślając kolejne jajeczne przepisy, zaczynając od curry z jajek, a kończąc na tejże oto sałatce.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g mieszanej sałaty (ja użyłam karbowanej i lodowej
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 świeżego ogórka
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Pieprz i sól
Przygotowania:
Przygotuj dressing – w słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę francuską, miód, pieprz i sól.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Sałatę opłucz i ułóż w misce. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w pióra. Cebulę, ogórka i jajka dodaj do sałaty. Posyp całość kaparami, posiekaną dymką, koperkiem i wymieszaj. Sałatę polej dressingiem tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz