Tort Pavlova z bananami i owocami kaki
Droga M., wspominając nasze nieustające rozmowy na temat tortu bezowego, techniki doskonałego wypieku oraz faktu, że za każdym razem produkt, który wyciągasz z piekarnika, jest co najmniej niesatysfakcjonujący, niniejszym wpisem spróbuję rozwiązać tę, jakże ważką, kwestię ;) Beza francuska jest banalnie prosta. Zastanawiałam się, na czym polega problem? Rozpoznanie możliwości piekarnika? Odpowiednia temperatura? Czas pieczenia? Cóż, w przepisie na bezę francuską wielkiej filozofii nie ma. Czasem wykorzystuję papier do pieczenia, którym przykrywam bezę, by za bardzo się nie przypiekła... I to by było na tyle w kwestii potencjalnych problemów, które przychodzą mi do głowy w temacie wypieku bezowego. Spróbujmy więc jeszcze raz...
Składniki:
- białka z 6 jajek
- 120g cukru pudru
- 2 banany
- 2 owoce kaki
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (dodatkowo - do kremu)
Przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 140 stopni. Przygotuj formę / blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier puder. Miksuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Piana nie powinna oczywiście wypadać z naczynia, kiedy odwrócisz je do góry nogami :)
Teraz moment krytyczny, czyli pieczenie :) Masę należy podzielić na dwie części (spód i wierzch tortu). Jeśli zamierzasz piec je oddzielnie, masę przygotuj również "na raty", ponieważ jest ona bardzo nietrwała i należy ją piec od razu. Na blachach do pieczenia układaj masę w kształt koła o średnicy ok. 20cm.
Moją bezę piekłam na opcji z termoobiegiem. Postanowiłam upiec dwa kawałki bezy za jednym zamachem (spód i wierzch). Na szczęście wszystko się udało. Muszę jednak powiedzieć, że podczas pieczenia doglądałam mojego wypieku i w pewnym momencie przykryłam bezy na jakiś czas papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekły. Beza powinna się piec przez ok. 50-60 minut.
Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijaj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Bitą śmietanę układaj na "dolnej" bezie. Następnie obierz banany i owoce kaki i pokrój na dość grube cząstki. Owoce układaj na bitej śmietanie, następnie przykryj tort drugą częścią bezy. Wierzch tortu możesz posypać startą skórką z limonki.
grzechem jest patrzec na takie pysznosci i nie móc spróbowac:)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta beza! Zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńale ładna, super
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Od dawna powtarzam sobie, że muszę ją zrobić i nie wiem czemu jeszcze tego nie zrobiłam..
OdpowiedzUsuńAga, beza wygląda idealnie! Krucha na wierzchu, ale wilgotna w środku. Zazdrość zżera. ;) G.
OdpowiedzUsuńNo właśnie co zrobić, żeby była krucha na wierzchu? Piekłam na 140C przez godzinkę. Wyszła ładnie, ale miękka i klejąca. Zamiast krupiąca. Pozdrawiam JZwolińska
OdpowiedzUsuń@J: no i niby takie proste, a jednak... podobno bezy są kapryśne. Już to rozkminiałam z M. wielokrotnie. Moje jakos wychodzą, przepis jest dokładnie na tort bezowy ze zdjęć. A piekłaś na termoobiegu? To pomaga przy kruchej skorupce...
OdpowiedzUsuńTwoja Pavlova wygląda cudnie, do tego ciekawe połączenie z owocem kaki, którego ostatnio w sklepach zrobiło się sporo :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam. A ten tor uwielbiam :D więc przy najbliższej okazji zrobię taki....tylko w wersji czekoladowej ;)
OdpowiedzUsuń