STRONA GŁÓWNA

4 lis 2011



Tort Pavlova z bananami i owocami kaki

Droga M., wspominając nasze nieustające rozmowy na temat tortu bezowego, techniki doskonałego wypieku oraz faktu, że za każdym razem produkt, który wyciągasz z piekarnika, jest co najmniej niesatysfakcjonujący, niniejszym wpisem spróbuję rozwiązać tę, jakże ważką, kwestię ;) Beza francuska jest banalnie prosta. Zastanawiałam się, na czym polega problem? Rozpoznanie możliwości piekarnika? Odpowiednia temperatura? Czas pieczenia? Cóż, w przepisie na bezę francuską wielkiej filozofii nie ma. Czasem wykorzystuję papier do pieczenia, którym przykrywam bezę, by za bardzo się nie przypiekła... I to by było na tyle w kwestii potencjalnych problemów, które przychodzą mi do głowy w temacie wypieku bezowego. Spróbujmy więc jeszcze raz...



Składniki:

  • białka z 6 jajek
  • 120g cukru pudru
  • 2 banany
  • 2 owoce kaki
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (dodatkowo - do kremu)

Przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 140 stopni. Przygotuj formę / blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier puder. Miksuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Piana nie powinna oczywiście wypadać z naczynia, kiedy odwrócisz je do góry nogami :)



Teraz moment krytyczny, czyli pieczenie :) Masę należy podzielić na dwie części (spód i wierzch tortu). Jeśli zamierzasz piec je oddzielnie, masę przygotuj również "na raty", ponieważ jest ona bardzo nietrwała i należy ją piec od razu. Na blachach do pieczenia układaj masę w kształt koła o średnicy ok. 20cm.

Moją bezę piekłam na opcji z termoobiegiem. Postanowiłam upiec dwa kawałki bezy za jednym zamachem (spód i wierzch). Na szczęście wszystko się udało. Muszę jednak powiedzieć, że podczas pieczenia doglądałam mojego wypieku i w pewnym momencie przykryłam bezy na jakiś czas papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekły. Beza powinna się piec przez ok. 50-60 minut.



Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubijaj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Bitą śmietanę układaj na "dolnej" bezie. Następnie obierz banany i owoce kaki i pokrój na dość grube cząstki. Owoce układaj na bitej śmietanie, następnie przykryj tort drugą częścią bezy. Wierzch tortu możesz posypać startą skórką z limonki.

9 komentarzy:

  1. grzechem jest patrzec na takie pysznosci i nie móc spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna ta beza! Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna! Od dawna powtarzam sobie, że muszę ją zrobić i nie wiem czemu jeszcze tego nie zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, beza wygląda idealnie! Krucha na wierzchu, ale wilgotna w środku. Zazdrość zżera. ;) G.

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie co zrobić, żeby była krucha na wierzchu? Piekłam na 140C przez godzinkę. Wyszła ładnie, ale miękka i klejąca. Zamiast krupiąca. Pozdrawiam JZwolińska

    OdpowiedzUsuń
  6. @J: no i niby takie proste, a jednak... podobno bezy są kapryśne. Już to rozkminiałam z M. wielokrotnie. Moje jakos wychodzą, przepis jest dokładnie na tort bezowy ze zdjęć. A piekłaś na termoobiegu? To pomaga przy kruchej skorupce...

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja Pavlova wygląda cudnie, do tego ciekawe połączenie z owocem kaki, którego ostatnio w sklepach zrobiło się sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. A ten tor uwielbiam :D więc przy najbliższej okazji zrobię taki....tylko w wersji czekoladowej ;)

    OdpowiedzUsuń