Sałatka z krewetkami w mleczku kokosowym
Wprawdzie zapowiedziałam babeczki czekoladowo-bananowe, jednak z uwagi na to, że ostatnio na blogu pojawiło się sporo słodkości, dzisiaj sałatka. Babeczki wkrótce :)
Składniki (1 porcja):
- ok. 150g krewetek black tiger
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- sok z połowy limonki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 50g świeżego szpinaku
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 plastry melona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 ostrej papryczki (lub wedle uznania)
- 1 łyżka kiełków słonecznika
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Czosnek obierz i posiekaj. Krewetki wypłucz, przełóż do naczynia, dodaj czosnek, imbir, połowę soku z limonki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ostrą papryczkę posiekaj drobno, dodaj do krewetek. Całość oprósz lekko solą i pieprzem. Wymieszaj składniki.
Szpinak wypłucz i osusz delikatnie czystą ściereczką (lub ręcznikiem papierowym). Ułóż na talerzu. Cebulę pokrój w cienkie pióra, rozrzuć na szpinaku. Plastry melona podziel na kilka części i również ułóż na szpinaku. Sałatę skrop pozostałym sokiem z limonki i lekko oprósz solą.
Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj krewetki z marynatą. Następnie dodaj kurkumę i wymieszaj wszystkie składniki. Krewetki smaż przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mleczko kokosowe i ponownie wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Gorący sos z krewetkami przełóż do miseczki i ułóż na talerzu z sałatą. Na szpinaku rozrzuć kiełki słonecznika. Szpinak możesz też delikatnie skropić oliwą z oliwek. Podawaj, póki sos gorący!
Piękne kolory. Sałatka wygląda jak słoneczko w ten pochmurny dzień;)Uwielbiam krewetki z mleczkiem kokosowym
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie.
OdpowiedzUsuńTo moje smaki!
pyszne, ten żółty kolor wprost hipnotyzuje!:)
OdpowiedzUsuń