Grillowane warzywa z fetą
Muszę się przyznać do lekkiego zaniedbania... W obliczu rodzinnego weekendowego spotkania dokumentacja blogowa odeszła na dalszy plan. A szkoda, bo jedzenie było bardzo smaczne. G. przygotowała fantastyczną sałatkę z buraczkami (choć może jestem nieobiektywna, ponieważ buraki uwielbiam), Mama stały punkt programu - genialne gołąbki z cielęciną oraz legendarną zupę z cuknii, ja kilka sałatek / przystawek, i wspólnie całe mnóstwo pierogów (ruskich, z kapustą i grzybami oraz z mięsem). Tak na marginesie, opracowałyśmy świetny sposób na robienie pierogów (prawdziwa linia produkcyjna!), było czysto, szybko i pięknie! Ale to już materiał na oddzielny wpis...
Dzisiaj odgrzebuję historyczne - wyznaję otwarcie, że wykon i fotki z sierpnia tego roku. Przepis poszedł niemalże w zapomnienie, jakoś przypadkiem się na niego natkęłam (tj. odnalazłam zdjęcia wśród licznych folderów jedzeniowych na moim tajnym dysku).
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera feta
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki kiełków lucerny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100g rukoli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowania:
Pomidory pokrój w plastry, oprósz lekko solą i pieprzem. Skrop ok. 1 łyżką oliwy z oliwek.
Bakłażana i cukinię wypłucz, a następnie pokrój w plastry (o grubości ok. 4mm). Czosnek obierz i posiekaj drobno. Bakłażana oprósz solą i odłóż na ok. 10-15 minut, następnie (kiedy zauważysz kropelki wody na powierzchni) wypłucz bakłażana w wodzie. Warzywa skrop oliwą z oliwek (pozostała część) oraz octem balsamicznym. Oprósz lekko solą i pieprzem.
Warzywa (bakłażana i cukinię) grilluj przez ok. 10-15 minut (w zimie polecam patelnię grillową lub grilla elektrycznego - nie jest to tak fajne, jak prawdziwy, ale jednak grill...). Gotowe warzywa powinny być lekko złociste, z pięknymi rumianymi prążkami.
Pomidory ułóż na grillu pod koniec grillowania bakłażana i cuknii - wystarczy im ok. 5 min. (nie powinny się rozpadać).
Ser feta przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj całość na gładką masę. Dodaj prażone ziarna słonecznika oraz drobno posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekany czosnek. Ponownie wymieszaj całość.
Kiedy bakłażan będzie gotowy, na każdy plaster nałóż pastę z czosnkowowo-serowym nadzieniem i zawijaj w rulony. Na talerzu rozrzuć liście rukoli, następnie układaj warzywne wieżyczki - składaj na pół grillowane plastry cuknii, następnie układaj na nich pomidory i ruloniki bakłażana. Całość przyozdabiaj kiełkami lucerny. Oto jest :)
śliczne zdjęcia a potrawa aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńBajka!
OdpowiedzUsuń