Czekoladowe babeczki z bananami
A. wrócił z pracy bardzo głodny. Od progu wyczuł delikatny zapach bananów i zdecydowanie wiercący w nosie zapach czekolady. Za muffinki z bananami przyznał mi 10 punktów na 10! Potem twierdził, że został zmanipulowany (że niby jak w hipermarkecie? Przecież te hipnotyzujące zapachy były prawdziwe!). Mimo, że nie przepadam za słodkościami, te babeczki oceniam wysoko. Musicie wypróbować!
Składniki:
Składniki suche:
- mąka 1,5 szklanki
- cukier 0,6 szklanki
- proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
- cukier z prawdziwej wanilii 2 łyżeczki
- 2 łyżki kakao
- 40g migdałów (obranych i grubo posiekanych)
Składniki mokre:
- masło 100g
- jogurt naturalny 180g
- czekolada gorzka 100g
- 2 jajka
- 1-1,5 banana
Przygotowania:
W naczyniu wymieszaj suche składniki, tj. przesianą mąkę i kakao, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwej wanilii oraz grubo posiekane migdały (zostaw trochę do przyozdobienia babeczek).
Następnie zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Zagotuj w garnku wodę. Nad gotującą się wodą umieść naczynie z pokrojonym w dość duże kawałki masłem i czekoladą. Mieszaj składniki, aż uzyskach gęstą, jednorodną masę. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą i masłem odstaw na chwilę na bok.
W oddzielnym naczyniu rozbełtaj jajka, dodaj jogurt i wymieszaj na jednorodną masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem (pamiętaj, masa czekoladowa nie może być gorąca - poczekaj, aż lekko przestygnie, ale wciąż będzie miała lejącą konsystencję). Mokre składniki mieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Mokre składniki przelej do naczynia z suchymi. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj pokrojone banany. Ponownie wymieszaj masę (nie obawiaj się, że kawałki bananów nie pozostaną w całości!).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Muffinki posyp pozostałymi migdałami. Babeczki piecz w piekarniku przez ok. 30 min. Po tym czasie, otwierając piekarnik, poczujesz obłędny zapach czekolady i bananów. Ostrzegam, będzie pachniało w całym domu!
cudowne ! uwielbiam takie smaki. muszę je koniecznie zrobić. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńcudowne, piękne czekoladowe muffinki
OdpowiedzUsuńmmm.. muszą być bardzo smaczne, bo wyglądają bosko ;)
OdpowiedzUsuńbanany i czekolada to wspaniale polaczenie:)
OdpowiedzUsuńIdealne smakowe połączenie!
OdpowiedzUsuńCudowne, koniecznie muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńProste, czekoladowe, a do tego z bananem, co oznacza, ze sa na pewno wilgotne i dlugo swieze... Takie muffiny lubie najbardziej!
OdpowiedzUsuńBanan i czekolada to połączenie godne bogów. :D
OdpowiedzUsuńile sztuk wychodzi z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuń12 sztuk :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń