Curry z ciecierzycą i szpinakiem
Kolejne curry, tym razem wegetariańskie. Niewątpliwą jego zaletą jest szybkość przygotowania. Biorąc pod uwagę zagęszczenie obowiązków w ostatnim czasie, takie danie jest świetnym rozwiązaniem. Mąż jest wyrozumiały, nie narzeka, że idę na łatwiznę. A ja osobiście pieję z zachwytu, gdyż uwielbiam curry!
Składniki:
Podpłomyki
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki razowej
- 150ml letniej wody
- szczypta soli
Curry
- 200ml krojonych pomidorów z puszki
- 200g ciecierzycy z puszki
- 100g szpinaku
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli (bez nasion)
- Sok z połowy limonki
- olej roślinny
- sól
Przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto na podpłomyki. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej wodę, delikatnie mieszając ciasto. Dopraw solą i dalej mieszaj, do uzyskania gładkiej, sprężystej i lekko klejącej masy. Ciasto przełóż na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez ok. 5 minut. Kulę ciasta przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej kilka łyżek (ok. 4-5) oleju roślinnego. Smaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (garam masala, kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, papryczkę chili). Smaż przez ok. 1 minutę, następnie skrop całość sokiem z limonki, wymieszaj i dodaj pomidory z puszki (wraz z sosem). Wymieszaj ponownie wszystkie składniki i gotuj całość przez ok. 5-10 minut. Dopraw solą. Następnie dodaj szpinak i ciecierzycę. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
Ciasto na podpłomyki podziel na ok. 8 porcji. Każdą rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na krążki o średnicy ok. 15cm. Podpłomyki smaż pojedynczo, bez tłuszczu - na patelni o grubym dnie. Czas smażenia to ok. 15 sekund z każdej strony. Kiedy na powierzchni ciasta będę widoczne bąble powietrza, dociskaj lekko popłomyki do powierzchni patelni (np. za pomocą czystej ściereczki). Gotowe podpłomyki powinny być delikatnie zarumienione.
Takie curry świetnie smakuje z lekką sałatką z dodatkiem awokado i czerwonej cebuli, skropionej sokiem z limonki. Pycha!
Właśnie zrobiłam - z brązowym ryżem zamiast podpłomyków - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńSuper! myślę, że takie slowa powinny zachęcić też innych do wypróbowania przepisu. Dziękuję za komentarz!
OdpowiedzUsuń