STRONA GŁÓWNA

3 paź 2011



Tarta ze śliwkami

Uwielbiam już sam widok tego ciasta. Nie jest może bardzo wyszukane, ale takie rdzenne, swojskie i jesienne... mmm



Składniki:

Ciasto:
  • 190g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2-3 łyżki wody

Nadzienie:
  • 40g ciasteczek maślanych
  • 60g mąki
  • ok. 4-5 łyżek cukru
  • 500g śliwek węgierek

Przygotowania:

Przesianą mąkę i pokrojone w kostkę masło ucieraj w misce, aż uzyskasz grudkowatą, lekko sypką konsystencję (podobną do bułki tartej). Następnie dodaj wodę (ok. 2-3 łyżki) i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto, aż uzyskasz zwartą kulę. Owiń ją folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 minut.



Śliwki wypłucz. Każdą przekrój na pół, odrzuć pestki.

Maślane ciasteczka pokrusz bardzo drobno. Dodaj mąkę i ok. 2 łyżki cukru. Wymieszaj całość.



Z lodówki wyjmij ciasto na tartę. Rozwałkuj je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na płaski (ok. 4mm) placek. Zdejmij górny płat papieru, a na dolnym przełóż ciasto do odpowiedniej formy do pieczenia.

Na powierzchni ciasta (pozostawiając po bokach ok. 3-4cm) rozsyp pokruszone ciasteczka maślane z dodatkiem mąki i cukru (odłóż ok. 2 łyżki do posypania powierzchni tarty). Następnie na ciasteczkach układaj śliwki (skórką do góry). Całość posyp pozostałym cukrem i pokruszonymi ciasteczkami. Boki ciasta zawiń do góry.



Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 45 minut (lub do momentu, aż ciasto stanie się złociste, a śliwki wypuszczą sok i zaczną bulgotać we własnym sosie :)) Smacznego!

1 komentarz: