Tarta ze śliwkami
Uwielbiam już sam widok tego ciasta. Nie jest może bardzo wyszukane, ale takie rdzenne, swojskie i jesienne... mmm
Składniki:
Ciasto:
- 190g mąki pszennej
- 100g masła
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 40g ciasteczek maślanych
- 60g mąki
- ok. 4-5 łyżek cukru
- 500g śliwek węgierek
Przygotowania:
Przesianą mąkę i pokrojone w kostkę masło ucieraj w misce, aż uzyskasz grudkowatą, lekko sypką konsystencję (podobną do bułki tartej). Następnie dodaj wodę (ok. 2-3 łyżki) i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto, aż uzyskasz zwartą kulę. Owiń ją folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Śliwki wypłucz. Każdą przekrój na pół, odrzuć pestki.
Maślane ciasteczka pokrusz bardzo drobno. Dodaj mąkę i ok. 2 łyżki cukru. Wymieszaj całość.
Z lodówki wyjmij ciasto na tartę. Rozwałkuj je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na płaski (ok. 4mm) placek. Zdejmij górny płat papieru, a na dolnym przełóż ciasto do odpowiedniej formy do pieczenia.
Na powierzchni ciasta (pozostawiając po bokach ok. 3-4cm) rozsyp pokruszone ciasteczka maślane z dodatkiem mąki i cukru (odłóż ok. 2 łyżki do posypania powierzchni tarty). Następnie na ciasteczkach układaj śliwki (skórką do góry). Całość posyp pozostałym cukrem i pokruszonymi ciasteczkami. Boki ciasta zawiń do góry.
Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 45 minut (lub do momentu, aż ciasto stanie się złociste, a śliwki wypuszczą sok i zaczną bulgotać we własnym sosie :)) Smacznego!
Pysznie tak napakowane śliwkami!
OdpowiedzUsuń