Naleśniki razowe z pieczonymi jabłkami
Pieczone jabłka, przyrządzone w sposób, jaki opisuję poniżej, są niezwykle aromatyczne. Uwielbiam zapach, jaki unosi się w całym domu podczas pieczenia...
Składniki:
- 3-4 jabłka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 3-4 łyżki sera ricotta
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 1/2 mąki razowej
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- sól
Przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój na dość duże kawałki (półksiężyce). Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp cynamonem, brązowym cukrem i ziarenkami wanilii. Na wierzchu ułóż ricottę i malutkie kawałki masła. Owoce włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piecz przez 40 minut (lub do momentu, aż jabłka staną się złociste).
Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj dwa rodzaje mąki, mleko i jajka. Dodaj szczyptę soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Odstaw ciasto na bok na ok. 10 minut.
Kolej na mój ulubiony etap, czyli smażenie naleśników. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Ważne, aby patelnia była bardzo gorąca! Smaż naleśniki.
Wyjmij jabłka z piekarnika, poczekaj kilka minut, aż trochę przestygną. Przekładaj naleśniki jabłkami - ja najczęściej składam je w trójkąty.
Do takich naleśników bardzo pasuje bita śmietana. Danie można też przyozdobić pieczonym jabłkiem, miętą itd. Oczywiści Mój Syn - Purysta, najbardziej lubi takie zwykłe, bez dodatków (jedynie naleśnik i jabłka). Smacznego!
Pomysł na pieczone jabłka z dodatkiem twarożku ricotta, bardzo mi się spodobał! Stanowczo do wypróbowania :) Pzdr Aniado Ps. Piękne, pachnące zdjęcia :)
OdpowiedzUsuństrasznie lubię zapiekane jabłka :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie jesienne naleśniki. Bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń