STRONA GŁÓWNA

23 paź 2011



Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Uwielbiam krem migdałowy. Jakiś czas temu rogalik z takim właśnie kremem był moim rytualnym śniadaniem. Podjęłam więc próbę odtworzenia podobnego smaku. Z dodatkiem gruszek smakuje świetnie.



Składniki (2 porcje):

Masa:
  • 3 gruszki
  • 150 masła
  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 50g pokruszonych ciasteczek maślanych
  • 50g migdałów w płatkach (plus opcjonalnie ok. 3 łyżki do posypania tarty
  • 100g mąki

Ciasto:
  • 160g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 270g mąki

Przygotowania:

Przygotuj ciasto na tartę. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, a następnie ucieraj z mąką. Dodaj żółtko, dalej ucieraj masę. Dodaj cukier i ucieraj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.



Przygotuj masę. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pokruszone ciasteczka, dalej ucieraj. Następnie dodaj jajka. Mąkę przesiej do naczynia i wymieszaj z nią płatki migdałów. Mąkę z migdałami dodaj do naczynia z masą i wymieszaj dokładnie całość.



Gruszki obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w cienkie półksiężyce.

Ciasto na tartę rozwałkuj (powinno mieć ok. 4mm grubości, a średnicę większą od formy do pieczenia - powinno zachodzić na brzegi formy ok. 3 cm). Przy wałkowaniu ułatwieniem będzie wykorzystanie papieru do pieczenia. Najczęściej ciasto układam na jednej warstwie papieru, a następnie przykrywam je drugim arkuszem - dopiero wtedy wałkuję (jest łatwiej, ciasto się nie przykleja).



Przenieś ciasto na papierze do pieczenia do odpowiedniej formy. Ciasto powinno zachodzić na brzegi formy. Na ciasto przelej krem migdałowy, a następnie układaj na wierzchu gruszki. Całość posyp migdałami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut (lub do momentu, kiedy ciasto będzie pięknie przyrumienione).

5 komentarzy: