Przekąska z ciasta francuskiego ze świeżym oregano
Jednym z pomysłów na tę przystawkę jest "wprasowanie" świeżych listków oregano w płaty ciasta francuskiego. Wygląda to tak ślicznie, że ze smutkiem wkładałam przekąskę do piekarnika (po upieczeniu danie też jest ładne, ale jednak na etapie "wyklejanki" wygląda najbardziej uroczo).
Składniki:
- 6 kawałków ciasta francuskiego (ok. 15x5cm)
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- garść (lub dwie :)) świeżych listków oregano
- łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pieprz
Przygotowania:
Płaty ciasta francuskiego ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozwałkuj. Na każdym kawałku układaj listki oregano, a następnie "wprasuj" je w ciasto za pomocą wałka.
Pomidorki wypłucz, pokrój na ćwiartki. Układaj je na cieście francuskim. Każdy kawałek delikatnie oprósz solą gruboziarnistą. Przystawkę przełóż wraz z papierem do pieczenia na blachę.
Blachę z przygotowanymi kawałkami przekąski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut (lub do momentu, kiedy ciasto będzie pięknie przyrumienione). Podawaj na ciepło, lekko skropione oliwą z oliwek, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Ale ślicznie wyglądają te listki bazylii na tym cieście (: musi być pychotka (:
OdpowiedzUsuńCudna przekąska aż bym ją teraz chętnie schrupała:)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska! tak ładnie ta czerwień gra z zielenią;)
OdpowiedzUsuńFajny sposób z tym oregano. Przekąska idealna.
OdpowiedzUsuńzrobiłam to dzisiaj i...
OdpowiedzUsuńto prawdziwa ekstaza dla podniebienia, a poza tym wygląda zjawiskowo!!!
dziękuję za przepis:)
Super, wielką frajdą w prowadzeniu bloga jest to, że Ktoś to rzeczywiście gotuje :) cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:) gratuluję pomysłu... Smak rewelacyjny na pewno będę robiła to bardzo często:) Nawet moje dziecko było zachwycone:)
OdpowiedzUsuń