STRONA GŁÓWNA

22 paź 2011



Cytrynowy kurczak na czosnkowych buraczkach

W końcu znalazłam chwilę, żeby trochę zadbać o bloga :) Ostatnie tygodnie to istne szaleństwo. Ledwie pamiętam, jak się nazywam...

Przepis, który wybrałam do tego wpisu, należy do moich ulubionych. Kurczak jest delikatny, lekko cytrynowy, z dodatkiem musztardy francuskiej. Do tego czosnkowe buraki. Ważne, aby nie były zbyt miękkie (5 minut na patelni wystarczy!). Spróbujcie z dodatkiem kiełków słonecznika. Jakby powiedział Mój A., poezja smaku :)



Składniki (2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 burak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść (lub dwie ;)) kiełków słonecznika
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj ok. 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, musztardę francuską i miód. Każdą pierś podziel na dwie części (tak, aby powstały cienkie płaty). Kurczaka zalej marynatą - sos rozprowadź tak, aby pokrył całość. Kurczaka oprósz solą i pieprzem.



Buraka obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 2-3mm). Do buraków dodaj posiekany drobno czosnek. Oprósz lekko solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż z każdej strony po ok. 8 minut (na średnim ogniu, aby się nie przypalił).



Pod koniec smażenia kurczaka, na oddzielnej patelni, rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj buraki z czosnkiem, a następnie ocet winny. Smaż buraki, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 5-7 minut.

Na talerzach układaj kolejno buraki i kurczaka. Całość posyp pokruszoną fetą i kiełkami słonecznika. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.



Powtórzę jeszcze raz: to jest pyszne!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam buraki z każdym połączeniem! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki! wprost przepadam za burakami :) takie podsmażane z czosnkiem są świetne. ale równie ważna jest prezentacja - cieszę się, że Wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń