Cytrynowy kurczak na czosnkowych buraczkach
W końcu znalazłam chwilę, żeby trochę zadbać o bloga :) Ostatnie tygodnie to istne szaleństwo. Ledwie pamiętam, jak się nazywam...
Przepis, który wybrałam do tego wpisu, należy do moich ulubionych. Kurczak jest delikatny, lekko cytrynowy, z dodatkiem musztardy francuskiej. Do tego czosnkowe buraki. Ważne, aby nie były zbyt miękkie (5 minut na patelni wystarczy!). Spróbujcie z dodatkiem kiełków słonecznika. Jakby powiedział Mój A., poezja smaku :)
Składniki (2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 burak
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- garść (lub dwie ;)) kiełków słonecznika
- 2 łyżki pokruszonego sera feta
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj ok. 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, musztardę francuską i miód. Każdą pierś podziel na dwie części (tak, aby powstały cienkie płaty). Kurczaka zalej marynatą - sos rozprowadź tak, aby pokrył całość. Kurczaka oprósz solą i pieprzem.
Buraka obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 2-3mm). Do buraków dodaj posiekany drobno czosnek. Oprósz lekko solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż z każdej strony po ok. 8 minut (na średnim ogniu, aby się nie przypalił).
Pod koniec smażenia kurczaka, na oddzielnej patelni, rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj buraki z czosnkiem, a następnie ocet winny. Smaż buraki, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 5-7 minut.
Na talerzach układaj kolejno buraki i kurczaka. Całość posyp pokruszoną fetą i kiełkami słonecznika. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Powtórzę jeszcze raz: to jest pyszne!
Prezentuje się znakomicie :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak poezja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki z każdym połączeniem! M.
OdpowiedzUsuńdzięki! wprost przepadam za burakami :) takie podsmażane z czosnkiem są świetne. ale równie ważna jest prezentacja - cieszę się, że Wam się podoba :)
OdpowiedzUsuń