Górka cielęca z pieczonymi gruszkami i ricottą
Górka cielęca - jakże mało romantycznie to brzmi. Chociaż muszę przyznać, że danie prezentuje się całkiem całkiem... Z serii gruszkowych przepisów na pierwszy ogień - danie główne.
Składniki:
- górka cielęca - ok. 400g
- 100ml brandy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
- 2 duże gruszki (lub 4 małe)
- 4 łyżeczki sera ricotta
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki prażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki miodu
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Gruszki wymyj, każdą przekrój na dwie części (ok. 1/3 od góry). Wydrąż dolne części gruszek (usuwając gniazda nasienne). Wnętrza gruszek oprósz lekko cynamonem, następnie napełnij ricottą. Każdy owoc przykryj odkrojoną wcześniej górną częścią. Gruszki przełóż do naczynia żaroodpornego (ja używam do tego celu formy na muffiny - to bardzo wygodne) i piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 210 stopni przez ok. 40 minut (gruszki powinny być zarumienione i powinny zacząć się lekko marszczyć).
Ząbki czosnku przekrój na pół. Dodaj do mięsa podzielonego na porcje. Do cielęciny dodaj ok. 4 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, pieprz seczuański. Mięso oprósz solą (polecam morską, gruboziarnistą).
Na ok. 10 minut przed wyjęciem gruszek z piekarnika, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (ja odlewam marynatę, w której trzymałam mięso). Następnie smaż górki cielęce. Po ok. 4 minutach przewróć mięso na drugą stronę, po kolejnych 2 minutach dodaj brandy. Odparuj ok. połowę płynu. Usmażone mięso przełóż z patelni do naczynia i odłóż na bok. Zmniejsz ogień, do sosu powstałego po smażeniu mięsa dodaj śmietanę, mascarpone i musztardę. Wymieszaj całość. Gotuj przez ok. 1-2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia.
Górki cielęce podawaj polane sosem śmietanowym, w towarzystwie pieczonych gruszek. Każdą gruszkę posyp prażonymi orzeszkami piniowymi i polej odrobiną miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz