STRONA GŁÓWNA

20 lip 2011



Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Po deszczowym tygodniu mieliśmy piękny, słoneczny weekend. Spacery i ogródkowa impreza to idealne rozwiązanie na takie okoliczności. Kwestia przygotowania obiadu zeszła na dalszy tor... Błyskawicznie, nie znaczy jednak źle. Inspiracją był Jamie. Pozmieniałam trochę składniki (m.in. dodałam cukinię podsmażaną z czosnkiem, wyjęłam mozzarellę i pastę z oliwek). Wyszło całkiem smakowicie.



Składniki:

  • filet z łososia
  • ok. 260g ciasta francuskiego
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • garść listków bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz i sól do smaku



Przygotowania:

Cukinię wymyj i pokrój w plastry (ok. 3mm). Obrane ząbki czosnku pokrój na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię cukinię i czosnek, dodaj ok. 2 łyżki octu balsamicznego, oprósz solą i pieprzem i wymieszaj. Całość smaż przez ok. 3-4 minuty.



Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto francuskie tak, aby boki wystawały poza naczynie. Na cieście francuskim ułóż plastry cukinii - powinny lekko na siebie nachodzić. Na wierzchu ułóż łososia. Skrop go sokiem z cytryny, oprósz lekko solą i pieprzem.



Na rybie ułóż pokrojonego w plastry pomidora. Posyp danie listkami świeżej bazylii i zawiń boki ciasta (nie powinno jednak w całości zakryć nadzienia - pomidory pięknie się wtedy przypieką, a danie będzie wyglądało efektownie). Pomidory możesz opcjonalnie posypać suszonymi ziołami (bardzo pasuje do tego dania np. oregano). Całość skrop oliwą z oliwek.



Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 30 minut (wyjmij kiedy ciasto się zarumieni).

A takich weekendów, jak miniony, życzymy sobie więcej!



Mały I. oczywiście dołącza się do powyższego życzenia :)

6 komentarzy:

  1. Ojej! Jakie to apetyczne! Marzy mi się kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie kolorowe! musiało cudownie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie wygląda jak obiad idealny dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że weekend musiał być wspaniały - wielu takich kolejnych Wa życzę! A danie rewelacyjne i tak pięknie wygląda na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda bosko, jak rustykalna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rybka wyglada rewelacyjnie!
    nominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" - http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/07/moj-pierwszy-chleb-na-zakwasie.html

    OdpowiedzUsuń