Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Po deszczowym tygodniu mieliśmy piękny, słoneczny weekend. Spacery i ogródkowa impreza to idealne rozwiązanie na takie okoliczności. Kwestia przygotowania obiadu zeszła na dalszy tor... Błyskawicznie, nie znaczy jednak źle. Inspiracją był Jamie. Pozmieniałam trochę składniki (m.in. dodałam cukinię podsmażaną z czosnkiem, wyjęłam mozzarellę i pastę z oliwek). Wyszło całkiem smakowicie.
Składniki:
- filet z łososia
- ok. 260g ciasta francuskiego
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- garść listków bazylii
- sok z połówki cytryny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania:
Cukinię wymyj i pokrój w plastry (ok. 3mm). Obrane ząbki czosnku pokrój na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię cukinię i czosnek, dodaj ok. 2 łyżki octu balsamicznego, oprósz solą i pieprzem i wymieszaj. Całość smaż przez ok. 3-4 minuty.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto francuskie tak, aby boki wystawały poza naczynie. Na cieście francuskim ułóż plastry cukinii - powinny lekko na siebie nachodzić. Na wierzchu ułóż łososia. Skrop go sokiem z cytryny, oprósz lekko solą i pieprzem.
Na rybie ułóż pokrojonego w plastry pomidora. Posyp danie listkami świeżej bazylii i zawiń boki ciasta (nie powinno jednak w całości zakryć nadzienia - pomidory pięknie się wtedy przypieką, a danie będzie wyglądało efektownie). Pomidory możesz opcjonalnie posypać suszonymi ziołami (bardzo pasuje do tego dania np. oregano). Całość skrop oliwą z oliwek.
Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 30 minut (wyjmij kiedy ciasto się zarumieni).
A takich weekendów, jak miniony, życzymy sobie więcej!
Mały I. oczywiście dołącza się do powyższego życzenia :)
Ojej! Jakie to apetyczne! Marzy mi się kawałek!
OdpowiedzUsuńpięknie kolorowe! musiało cudownie smakować :D
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda jak obiad idealny dla gości :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że weekend musiał być wspaniały - wielu takich kolejnych Wa życzę! A danie rewelacyjne i tak pięknie wygląda na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bosko, jak rustykalna tarta :)
OdpowiedzUsuńrybka wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńnominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" - http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/07/moj-pierwszy-chleb-na-zakwasie.html