STRONA GŁÓWNA

6 gru 2013

Serniczki na piernikowym spodzie z konfiturą z pomarańczy



Od jakichś dwóch tygodni testuję świąteczne przepisy. Ponieważ Mały I. z wielkim zaangażowaniem wycina pierniki i ciągle chce jeszcze, wyszło nam tego dobra kilka blaszek. Stąd kilka pomysłów na to, jak pozbyć się ponadprogramowych pierniczków - wkrótce zamieszczę przepis na bezy z kruszonym piernikiem, a dziś serniczki na piernikowym spodzie.

Składniki (5 mini serników o średnicy 12 cm i wysokości 2 cm):

Piernikowy spód
  • 120 g pierników
  • 50 g masła

Masa serowa
  • 450 g sera na sernik (trzykrotnie mielony twaróg)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny



Konfitura z pomarańczy
  • 3 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 350 g cukru
  • 400 ml wody

Przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj konfiturę z pomarańczy (dzień wcześniej). Pomarańcze i cytrynę wyszoruj i wyparz. Następnie zetrzyj skórkę na grubej tarce (tylko cienką, zewnętrzną warstwę, bez białej części). Następnie obierz owoce i pokrój na kawałki, oczyszczając przy tym z pestek i błonek, tak by pozostał sam miąższ. Pomarańcze, cytrynę, otartą skórkę i cukier przełóż do rondelka o grubym dnie, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj (na bardzo małym ogniu) przez ok. 3-4 godziny. Po tym czasie przełóż konfiturę do słoika.



Pierniczki przełóż do worka foliowego, a następnie rozkrusz je za pomocą wałka do ciasta. Rozpuść masło w rondelku i dodaj pokruszone pierniki, wymieszaj dokładnie. Masą piernikową wyłóż dno foremek do pieczenia (ja użyłam silikonowych o średnicy 12 cm i wysokości 2 cm). Ser na sernik, śmietankę, jajko i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Masę serową przelej na piernikowe spody. Serniczki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 70-80 minut. Kiedy serniczki wystygną posmaruj je konfiturą z pomarańczy i włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz