Od jakichś dwóch tygodni testuję świąteczne przepisy. Ponieważ Mały I. z wielkim zaangażowaniem wycina pierniki i ciągle chce jeszcze, wyszło nam tego dobra kilka blaszek. Stąd kilka pomysłów na to, jak pozbyć się ponadprogramowych pierniczków - wkrótce zamieszczę przepis na bezy z kruszonym piernikiem, a dziś serniczki na piernikowym spodzie.
Składniki (5 mini serników o średnicy 12 cm i wysokości 2 cm):
Piernikowy spód
- 120 g pierników
- 50 g masła
Masa serowa
- 450 g sera na sernik (trzykrotnie mielony twaróg)
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
Konfitura z pomarańczy
- 3 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 350 g cukru
- 400 ml wody
Przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj konfiturę z pomarańczy (dzień wcześniej). Pomarańcze i cytrynę wyszoruj i wyparz. Następnie zetrzyj skórkę na grubej tarce (tylko cienką, zewnętrzną warstwę, bez białej części). Następnie obierz owoce i pokrój na kawałki, oczyszczając przy tym z pestek i błonek, tak by pozostał sam miąższ. Pomarańcze, cytrynę, otartą skórkę i cukier przełóż do rondelka o grubym dnie, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj (na bardzo małym ogniu) przez ok. 3-4 godziny. Po tym czasie przełóż konfiturę do słoika.
Pierniczki przełóż do worka foliowego, a następnie rozkrusz je za pomocą wałka do ciasta. Rozpuść masło w rondelku i dodaj pokruszone pierniki, wymieszaj dokładnie. Masą piernikową wyłóż dno foremek do pieczenia (ja użyłam silikonowych o średnicy 12 cm i wysokości 2 cm). Ser na sernik, śmietankę, jajko i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Masę serową przelej na piernikowe spody. Serniczki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 70-80 minut. Kiedy serniczki wystygną posmaruj je konfiturą z pomarańczy i włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz