Mały I. nucąc pod nosem Jingle Bells postanowił wydobyć z szafy swój bardzo prywatny, plastikowy zestaw bombek. Jak się okazuje, mogą one spełniać cały szereg funkcji, zupełnie nie związanych ze świętami. I tak na przykład dzisiaj posłużyły nam za laser - nie pytajcie "jak to?", bo nie wiem, nie ja to wymyśliłam; działa to w każdym razie w ten sposób, że machasz sobie taką bombką bardzo, bardzo szybko i ona wtedy staje się laserem.
Świąteczny nastrój Małego I. udzielił mi się od razu. Nucąc, jak on, Jingle Bells, upiekłam takie oto drożdżowe paszteciki z mięsem i suszoną śliwką.
Składniki (ok. 15 sztuk):
Ciasto drożdżowe
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 3 łyżki masła
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
- sezam do posypania pasztecików
- szczypta soli
Farsz
- 400 g łopatki wieprzowej (bez kości)
- 3 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- ok. 15 suszonych śliwek węgierek (tyle, ile pasztecików)
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj farsz - mięso oprósz solą i pieprzem; naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową tak, by wystawała na boki; na folii ułóż mięso, obłóż pokrojonym grubo czosnkiem i rozmarynem, owiń folią; przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni; po ok. 15-20 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz mięso przez ok. 4 godziny. Ostudzone mięso przepuść przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na maśle, dodaj do mięsa i wymieszaj.
Przygotuj ciasto drożdżowe - jajka rozbełtaj, dodaj do nich mleko i szczyptę soli, wymieszaj; rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu; następnie mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i przesyp całość do jajek z mlekiem. Wyrabiaj ręką ciasto przez ok. 15 minut. Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie miało jednorodną konsystencję. Ciasto oprósz mąką, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na stolnicy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinaj prostokąty (jeden bok dwa razy dłuższy od drugiego). Z farszu formuj kulki, następnie każdą rozpłaszcz na dysk o grubości ok. 5 mm, na dyskach układaj śliwki i oblepiaj je mięsem zawijając brzegi dysków do góry. Na prostokątach ciasta układaj kulki z mięsa, składaj ciasto na pół (wzdłuż dłuższego boku) i zlepiaj brzegi (uważaj, aby ciasto miało taką samą grubość na całej powierzchni; jeśli ciasto będzie cieńsze przy farszu, pasztecik może pęknąć w czasie pieczenia). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj na blasze paszteciki. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 30 minut. Rozbełtaj jajko; paszteciki posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz