STRONA GŁÓWNA

12 gru 2013

Paszteciki drożdżowe z mięsem i suszonymi śliwkami



Mały I. nucąc pod nosem Jingle Bells postanowił wydobyć z szafy swój bardzo prywatny, plastikowy zestaw bombek. Jak się okazuje, mogą one spełniać cały szereg funkcji, zupełnie nie związanych ze świętami. I tak na przykład dzisiaj posłużyły nam za laser - nie pytajcie "jak to?", bo nie wiem, nie ja to wymyśliłam; działa to w każdym razie w ten sposób, że machasz sobie taką bombką bardzo, bardzo szybko i ona wtedy staje się laserem.



Świąteczny nastrój Małego I. udzielił mi się od razu. Nucąc, jak on, Jingle Bells, upiekłam takie oto drożdżowe paszteciki z mięsem i suszoną śliwką.

Składniki (ok. 15 sztuk):

Ciasto drożdżowe
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
  • sezam do posypania pasztecików
  • szczypta soli

Farsz
  • 400 g łopatki wieprzowej (bez kości)
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • ok. 15 suszonych śliwek węgierek (tyle, ile pasztecików)
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj farsz - mięso oprósz solą i pieprzem; naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową tak, by wystawała na boki; na folii ułóż mięso, obłóż pokrojonym grubo czosnkiem i rozmarynem, owiń folią; przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni; po ok. 15-20 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz mięso przez ok. 4 godziny. Ostudzone mięso przepuść przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na maśle, dodaj do mięsa i wymieszaj.



Przygotuj ciasto drożdżowe - jajka rozbełtaj, dodaj do nich mleko i szczyptę soli, wymieszaj; rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu; następnie mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i przesyp całość do jajek z mlekiem. Wyrabiaj ręką ciasto przez ok. 15 minut. Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie miało jednorodną konsystencję. Ciasto oprósz mąką, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.



Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na stolnicy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinaj prostokąty (jeden bok dwa razy dłuższy od drugiego). Z farszu formuj kulki, następnie każdą rozpłaszcz na dysk o grubości ok. 5 mm, na dyskach układaj śliwki i oblepiaj je mięsem zawijając brzegi dysków do góry. Na prostokątach ciasta układaj kulki z mięsa, składaj ciasto na pół (wzdłuż dłuższego boku) i zlepiaj brzegi (uważaj, aby ciasto miało taką samą grubość na całej powierzchni; jeśli ciasto będzie cieńsze przy farszu, pasztecik może pęknąć w czasie pieczenia). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj na blasze paszteciki. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 30 minut. Rozbełtaj jajko; paszteciki posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz