STRONA GŁÓWNA

7 sty 2012



Ciasto marchewkowe

Jestem w posiadaniu pewnej bardzo słabej książki kucharskiej, zawierającej przepisy na ciasta, ciasteczka i inne słodkości. Problem polega na tym, że zamieszczono w niej całkiem fajne zdjęcia. Jaki jest efekt? Mimo kolejnych porażek (proporcje podawane w książce to jedna wielka pomyłka), sięgam do niej po raz kolejny i widząc te kuszące obrazy, postanawiam dać jej jeszcze jedną szansę... Nie pamiętam, aby jakiekolwiek ciasto, które piekłam na podstawie tej wyjątkowej pozycji wydawniczej, udało się.



Kilka dni temu, po raz kolejny przeglądając tę właśnie książkę, natrafiłam na ciasto marchewkowe. Wyrzucając z pamięci historię nieudanych wypieków, popełniłam ten sam, co zawsze, błąd - postanowiłam spróbować z kolejnym przepisem... I znowu ciasto wyszło fatalne. Ociekające tłuszczem i oklapnięte. W końcu doszłam do wniosku, że upiekę je po swojemu. Ustaliłam proporcje, dzięki którym udało się wilgotne, ale nie tłuste. Uff, kosztowało mnie to trochę nerwów, ale najważniejszy jest efekt końcowy.



Składniki:

Ciasto
  • 280g marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 200 g śmietany

Krem serowo-pomarańczowy
  • 180 g maślanego białego serka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowania:

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i cukier brązowy. Wymieszaj sypkie składniki.

Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj startą marchew do mąki. Dokładnie wymieszaj całość.



Do roztrzepanych jajek dodaj olej, a następnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj na gładką, jednorodną masę. Jajka z olejem i śmietaną przelej do sypkich składników i dokładnie wymieszaj całość.



Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.

Przełóż ciasto do formy i włóż do piekarnika na ok. 40 - 50 minut (szpikulec po wbiciu w ciasto powinien być suchy).



Pzygotuj lukier. Masło utrzyj na gładką masę, dodaj serek i dalej ucieraj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok pomarańczowy, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas mieszając całość.

Kiedy ciasto wystygnie, posmaruj je lukrem. Ja na wierzchu ułożyłam dla ozdoby plastry pomarańczy. Włóż ciasto do lodówki na ok. pół godziny, aby krem się trochę zestalił. Gotowe!

7 komentarzy:

  1. U nas w rodzinie uwielbia się marchewkowe. Ps. piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, jeszcze nigdy takiego nie robiłam, chociaż chciałam, a teraz Twoje fotki jeszcze bardziej mnie zachęciły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam już ciasto marchewkowe parę razy i zazwyczaj coś było nie halo ale to ostatnie zdjęcie mnie zachęciło i spróbuję znów, dziękuję! nie piszesz na jakieś tarce zetrzeć marchewkę, czy używałaś tej najdrobniejszej? pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. Uwielbiam z dodatkiem marchewki, daje ona fajną wilgotność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po pierwsze, dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Po drugie @ matania: faktycznie, zapomniałam napisać - marchewkę starłam na grubej tarce (chociaż pewnie na drobnej też wyjdzie, bo marchewka jest twarda i nie powinno to mieć większego znaczenia - w każdym razie na grubej tarce sprawdzone!). Zaraz dodam info na blogu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam dwa pytania: 1. jaka dokładnie śmietana i 2. jaki serek. Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. gęsta śmietana (np. 22%), serek typu philadelphia. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń