Sola z jeżynami i groszkiem cukrowym
Nie chcąc zapychać bloga kolejnymi malinowymi przepisami, zdecydowałam się na kontynuację tematów owocowo-sezonowych poprzez jeżynowe odwołanie. Potem patrzę, a niezawodna Wiki mówi, że maliny to jeżyny (czy może na odwrót...). Nic już na to nie poradzę... Uwielbiam i jedne i drugie :)
Składniki:
- dwa filety z soli
- 70g groszku cukrowego
- 60g rukoli
- garść (taka na bogato) jeżyn
- 1/3 zielonej ostrej papryczki
- 2 łyżki konfitury z fig
- sok wyciśnięty z limonki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Przygotowania:
Groszek cukrowy gotuj przez 30 sekund we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Odcedź i odłóż na bok.
Przygotuj dwie koperty do pieczenia ryby. Boki papieru do pieczenia złóż do środka (każdy bok powinien odpowiadać ok. 1/3 szerokości papieru, boki powinny na siebie zachodzić). Końce z krótszych stron prostokąta zawiń w ten sposób, aby powstały trójkąty (tj. na dwa razy - jeden róg zawiń do przeciwległego boku i tak samo z drugim rogiem). Chyba wszystko utrudniłam tym opisem - może zdjęcie pomoże..
Rybę oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i sokiem z limonki (zostaw ok. 2 łyżki soku z limonki do sałaty), dodaj posiekaną papryczkę.
Do koperty przełóż groszek cukrowy, na groszku ułóż rybę. Zawiniętą w kopercie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Idealnym rozwiązaniem będzie umieszenie dodatkowej blachy pod spodem, z dodatkiem wody (ryba upiecze się na parze).
Przed podaniem rozchyl lekko koperty, dodaj rukolę i jeżyny, skrop całość pozostałym sokiem z limonki. Na rybie ułóż po łyżce konfitury z fig (może być też inna, ciemna konfitura - np. ze śliwek). Danie podawaj natychmiast, póki gorące i soczyste!
Do ryby idealnie pasuje ryż (np. jaśminowy). Smacznego!
Bardzo intrygująca potrawa, gdybym była w restauracji i planowała zamówić rybę i zobaczyła taką w menu to bym zamówiła w ciemno :)
OdpowiedzUsuń